Policisté obvinili patnáct lidí, kteří tvořili síť pro pašování drog do věznice ve Valdicích

Události: Pašování drog do věznice Valdice (zdroj: ČT24)

Policie obvinila dalších sedm lidí z pašování drog do věznice ve Valdicích na Jičínsku. Celkem nyní obvinění čelí patnáct osob. „Skupina pracovala organizovaně s cílem dopravit do valdické věznice zneužitelná léčiva i omamné a psychotropní látky a ty posléze distribuovat dalším odsouzeným,“ řekla policejní mluvčí. Policie na případu s krycím názvem Rajec pracovala od loňského září, prvních osm lidí obvinila v lednu.

Z patnácti stíhaných je sedm z řad odsouzených i jedna osoba, která je ve vazbě. Zbylých sedm obviněných jsou známí valdických vězňů. V případě odsouzení dvanácti lidem hrozí až deset let vězení, třem pak trest pětiletý. Informaci sdělila v pondělí mluvčí krajské policie Magdaléna Vlčková.

Jednou z obviněných je jednasedmdesátiletá žena, kterou podle policie k posílání drog instruoval její ve Valdicích uvězněný vnuk. Případ podle mluvčí potvrdil, že na pašování drog do věznic se většinou podílejí rodinní příslušníci či osoby blízké odsouzeným.

Sofistikovaná síť

Obvinění drogy či zneužitelná léčiva do věznice podle policie posílali ukryté v balíčcích v různých předmětech, například v igelitových taškách s úkryty, obalech od fixů či speciálně vyztužených a upravených obálkách.

„Transport léků a zakázaných látek do věznice se v případu Rajec měl uskutečňovat velice promyšleným způsobem mezi několika osobami, které jsou dílem civilisté a dílem odsouzení,“ uvedla prostřednictvím své mluvčí policie. Podle vyšetřovatelů se pachatelé snažili „maximálně důkladně a sofistikovaně zakrýt jakoukoliv stopu.“

„V jednom případě se mělo zneužitelné léčivo do věznice dostat ve spodním prádle muže, který tam šel na návštěvu za odsouzeným. Plán mu však ještě před příchodem na návštěvu zmařili kriminalisté,“ uvedla mluvčí. 

Vězeňská služba v lednu uvedla, že odsouzení organizovali pašování drog především prostřednictvím korespondence. I když vedení valdické věznice průběžně přijímá opatření, která mají podobným případům bránit, musí se pohybovat v zákonných normách a nelze tomu stoprocentně zabránit, uvedla vězeňská služba. 

Problém s pašováním drog měli ve Valdicích i dříve

Věznice Valdice je nejstarší dodnes fungující káznicí v Česku, vznikla v roce 1857, a patří k nejtěžším českým vězením, trest si v ní odpykává více než tisícovka vězňů.

Zasílání drog do Valdic policie odhalila již v minulosti. Například v roce 2018 si odsouzený muž nechal od svého syna poslat do vězení pervitin. Poštovní zásilku s drogou vězeňská služba zajistila.