Policista měl za úplatek zmařit trestní řízení, škoda přes 100 milionů

Praha - Policista pražského krajského ředitelství čelí podezření, že za úplatu zmařil trestní řízení, v jehož rámci vzniká Česku škoda 111 milionů korun. Policista provedl výslech, kterým porušil podmínku právní pomoci z Lichtenštejnska. Další tři civilní osoby jsou pak v souvislosti s případem podezřelé ze spáchání trestných činů návodu k trestnému činu zneužívání pravomoci veřejného činitele a trestného činu podplácení.

Policejní inspekce policistu viní z toho, že na svém pracovišti v červenci roku 2009 vyslechl svědka ve věci, která nesouvisela s případem, který právě prověřoval a pro který výslech vedl. „Provedením výslechu byla porušena podmínka právní pomoci z Lichtenštejnska a zmařeno jiné trestní řízení, v rámci kterého vzniká České republice škoda 111 milionů Kč,“ uvedla mluvčí policejní inspekce Radka Sandorová.

Tím, že policista výslech provedl, došlo k porušení podmínky, kterou si stanovilo Lichtenštejnsko v jiné kauze, kvůli níž Česko požádalo o právní pomoc. Podle dohody neměla česká strana provádět žádné úkony do doby, než lichtenštejnská strana právní pomoc poskytne. Dvaačtyřicetiletého policistu ze Služby kriminální policie a vyšetřování propustili ze služby bez jakýchkoli nároků.

Policista za uvedený výslech údajně dostal od svých spolupachatelů částku převyšující 20 tisíc korun. Sandorová pro ČT upřesnila, že v případu figuruje vedle policisty i další osoba, která stojí v pozadí případu a celou věc organizovala. Další dvě civilní osoby pak měly policistu navádět, a posléze i uplatit.