Policie stíhá skupinu lidí obviněných, že pomocí zájmových kroužků zneužívali děti

Policie obvinila skupinu lidí, která podle kriminalistů zneužívala děti, pro které pořádala kroužky. Upozornil na to web iROZHLAS.cz. Podle policistů si členové skupiny na internetu vyměňovali zkušenosti a rady, jak se přes kroužky nebo spolky dostat k dětem. Detaily o případu ale nechce policie zatím zveřejnit. Obviněným hrozí až dvanáct let vězení.

Policisté původně začali vyšetřovat dva případy zneužívání dětí na zájmovém kroužku, respektive ve spolku, který měl pomáhat dětem trávit volný čas. Později kriminalisté zjistili, že oba případy jsou propojené.

„Probíhající trestní řízení ukázala, že existuje metodologická propojenost mezi pachateli v různých krajích. Spočívá především ve vyměňování poznatků a doporučení a také ve stejném modu operandi, tedy zneužívání zájmových či volnočasových aktivit pro děti a mládež k mravnostní trestné činnosti,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Policie je ale zdrženlivá, podrobnosti o případu nechce zveřejnit s tím, že některé podezřelé ještě sleduje. Podle rozhlasu skupinu v různých krajích tvoří jednotlivci i skupinky stejně zaměřených lidí. Kriminalisté provedli několik domovních prohlídek, obvinili několik lidí, dva z nich skončili ve vazbě.

Případy, které stály na počátku vyšetřování, byly z Tábora a Ostravy. O táborském případu informovali policisté loni v květnu. Muž, který organizoval volnočasové aktivity, děti pravděpodobně sexuálně obtěžoval několik let, uvedl tehdy jihočeský krajský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Letos v červnu policejní mluvčí Soňa Štětínská informovala, že se policii podařilo prokázat, že muž, který působil v ostravském oddíle zaměřeném na mimoškolní volnočasové aktivity pro děti, znásilnil několik chlapců.

„Muž se v rámci organizování aktivit a akcí oddílu dopouštěl na jím vytipovaných nezletilých chlapcích ve věku od deseti do patnácti let jednání značně zasahujícího do jejich sexuální integrity. Sexuální útoky na tyto zvlášť zranitelné oběti měly různé podoby a měly se stávat při oddílem realizovaných akcích na několika místech našeho kraje, ale i v zahraničí, a to pravděpodobně již od roku 2000 do současnosti,“ uvedla Štětínská. 

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v reakci na informace o rozkrytí sítě uvedl, že k lepší ochraně dětí by mohlo přispět zavedení osvědčení pro lidi, kteří chtějí s dětmi pracovat. Jejich certifikát by dosvědčoval, že se držitel v minulosti nedopustil žádného deliktu vůči dětem. Na podobě osvědčení podle Rakušana pracují někteří poslanci spolu s náměstkem ministra spravedlnosti Karlem Dvořákem.