Za sexuální zneužití studentek gymnázia v Krupce dostal pedagog 28 měsíců vězení

Pedagog z gymnázia v Krupce má za sexuální zneužití svých studentek, sexuální nátlak a přečin útisku strávit 28 měsíců za mřížemi. Ve čtvrtek o tom rozhodl okresní soud v Teplicích. Pedagog navíc dostal šestiletý zákaz činnosti. Státní zástupce Tomáš Sosna ve své závěrečné řeči navrhl 32 měsíců odnětí svobody a zákaz činnosti na šest let. Obžalovaný přiznal vinu, ne však v celém rozsahu. Obhájce navrhl zproštění bodu obžaloby, který pedagog označil za sporný, za ostatní skutky navrhl podmíněný trest a uložení ambulantní léčby. Rozhodnutí je pravomocné, strany se vzdaly práva na odvolání. Muži hrozilo až deset let vězení.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o odsouzení za zločin, tak skutečně jiný druh trestu než nepodmíněný to neumožňuje,“ uvedl soudce s tím, že jednou z přitěžujících okolností je, že muž spáchal více trestných činů. Naopak za polehčující okolnost soud označil dosavadní bezúhonnost odsouzeného a také částečné přiznání viny.

Učitel ve svém závěrečném projevu celé věci litoval. Přiznal, že s jednou ze svých obětí měl dlouhodobý vztah. „Nebylo to tak, že bych přemýšlel, plánoval a někoho se snažil svádět,“ uvedl pedagog s tím, že své skutky nechce zlehčovat. „Vnímám to jako svoje obrovské selhání a zasloužím si za to být potrestán,“ dodal.

Státní zastupitelství muže obžalovalo z pohlavního zneužití a sexuálního nátlaku. Pedagogovi hrozily dva roky až deset let vězení, protože se trestného činu podle žalobce dopustil z pozice učitele. Učitel na gymnáziu od loňska nepůsobí. „Soud stanovil, že jednání pana obžalovaného bylo trestné, a uložil trest, který jsem byl ochoten akceptovat, to znamená nepodmíněný trest odnětí svobody. Proto jsem se vzdal práva na odvolání,“ řekl novinářům Sosna.

Obtěžování na táboře

Podle pedagoga se sporná událost stala na táboře, kam studenti gymnázia jezdili. Na minulém jednání soudu uvedl, že je skutek popsaný chybně. Oběť mu seděla při jedné z táborových her na klíně, když jeli autem.

Podle státního zástupce učitel poškozenou při jízdě osahával, obžalovaný tvrdil, že to nebylo proveditelné. Ve čtvrtek u soudu doplnil, že měl brát v potaz její nesouhlas a situaci přehodnotit ve chvíli, kdy mu na klíně sedět odmítla.

U soudu vypovídali ještě dva svědci ke spornému bodu obžaloby. Jedním z nich byla kamarádka oběti, která uvedla, že s dotyčnou seděla ve zmiňovaném vozidle. Měla jako všichni ostatní cestující zavázané oči a nic neviděla. Oběť se ale usednutí na klín učitele bránila a po vystoupení z vozidla podle slov svědkyně nadávala.

Svědkyně je také jednou z obětí obžalovaného, její část se neprojednávala vzhledem k přiznání viny pedagoga. S problémem se oběti svěřily jinému učiteli, který byl u soudu také jako svědek. Uvedl, že o nestandardním vztahu obžalovaného ke studentkám se na škole mluvilo, přesto ho tvrzení dívek překvapilo.

Soud rozhodl, že poslední bod obžaloby, který byl podle odsouzeného učitele sporný, překvalifikuje na přečin útisku. „Je zřejmé, že iniciátorem usednutí na klín byl obžalovaný. Rovněž není sporné, že poškozená s tím opakovaně vyslovila nesouhlas,“ řekl soudce. „Za této situace to je donucení jiného zneužitím svého vlivu k tomu, aby něco konal,“ doplnil. Nevyloučil, že se učitel poškozené dotýkal, mohlo ale jít o doteky mimoděk.

Na pedagoga podala trestní oznámení kvůli podezření ze zneužívání nezletilých studentek škola. Reagovala tak na podněty, které získala loni v březnu.