Policie odložila vyšetřování prodeje bytu s ordinací v centru Prahy Arenbergerovi

Policie odložila vyšetřování prodeje bytu s ordinací v centru Prahy bývalému ministru zdravotnictví Petru Arenbergerovi. Koupil jej od radnice Prahy 1, za necelých 250 metrů čtverečních zaplatil 11,5 milionu korun. Podle policejního mluvčího Jana Daňka nezjistili kriminalisté žádný trestný čin. Část zastupitelů městské části tento prodej kritizuje.

Byt v Bolzanově ulici na Novém Městě zakoupil bývalý ministr zdravotnictví a nynější ředitel vinohradské nemocnice Petr Arenberger na přelomu let 2018 a 2019. Dříve jej podle Seznam Zpráv, které na případ upozornily, měl pronajatý. Policie se jeho prodejem začala zabývat letos, kdy se Arenbergerovy majetkové poměry staly předmětem veřejného zájmu. Už se jím nezabývá.

„Ke konkrétní osobě se vyjádřit nemůžu, nicméně mohu potvrdit, že jsme případ prověřování privatizace jednoho z bytů v Bolzanově ulici uložili ad acta. Šetřením všech okolností kriminalisté zjistili, že se v této souvislosti nestal žádný trestný čin,“ uvedl mluvčí Daněk.

Podnět na policii zřejmě přišel z radnice Prahy 1, opoziční zastupitel a předseda kontrolního výboru David Bodeček (Piráti) tvrdí, že jej podal on. Uvedl ovšem, že je „od samotného začátku toho názoru, že po procesní stránce privatizační proces proběhl v pořádku“.

Kritický je ovšem opoziční zastupitel Pavel Čižinský (Praha 1 sobě), který byl v době prodeje starostou. V květnu na jednání zastupitelstva Prahy 1 řekl, že součástí smlouvy bylo, že bude Arenberger v bytě bydlet, ale podle médií tam má jen ordinaci a žije v Kobylisích. Televize Seznam uvedla, že v době prodeje bytu bylo také podmínkou, aby nový majitel nevlastnil žádné další nemovitosti v Praze nebo Středočeském kraji. Také tato podmínka byla prý porušena. Podle Čižinského by město mělo usilovat o navrácení bytu kvůli nedodržení kupní smlouvy. Bodeček  míní, že by takové snahy neměly velkou šanci na úspěch.

Petr Arenberger byl v dubnu a květnu sedm týdnů ministrem zdravotnictví. Po nástupu do funkce se objevily pochybnosti o jeho majetku. Vyšlo najevo, že v minulosti nevykázal část majetku, pozornost vzbudila mimo jiné i jeho lékařská praxe mimo nemocnici právě v ordinaci v Bolzanově ulici. Arenberger nakonec rezignoval a nahradil jej poslanec vládního ANO Adam Vojtěch, který dříve již ministrem zdravotnictví byl.