Policie odložila trestní oznámení na poslance SPD Kobzu kvůli jeho příspěvku o střelbě

Příspěvek poslance hnutí SPD Jiřího Kobzy o prosincové střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy nebyl trestný. Kriminalisté proto případ takzvaně uložili, aniž by zahájili trestní řízení. ČT to řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Kobza na sociální síti mimo jiné označil pachatele střelby za „špičkový produkt inkluzivního progresivistického školství“. Později se za příspěvek omluvil, univerzita na něj ale podala trestní oznámení.

„Kriminalisté oznámení prošetřili a zjistili, že v tomto případě nebyla naplněna skutková podstata žádného trestného činu. Věc proto uložili ad acta,“ napsal České televizi mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Poslanec hnutí SPD Jiří Kobza se v příspěvku na sociální síti ptal, co se na pražské filozofické fakultě učí. „Jaký indoktrinační program nenávisti tam běží? Jakou roli v tom hrají neziskovky?“ napsal. Vyjadřoval se i o pachateli střelby, který před Vánocemi v budově fakulty zavraždil čtrnáct lidí. Kobza označil střelce za „špičkový produkt inkluzivního progresivistického školství“.

Opoziční hnutí SPD, jehož je Kobza členem, se od jeho výroku distancovalo. Poslanec později příspěvek smazal a omluvil se za něj. V omluvě uvedl, že na sociální síť psal ve chvíli, kdy měl velkou zlost nad zmařenými životy, a nechtěl se dotknout rodin obětí a dalších účastníků tragédie nebo narušit pietu. Podle svých slov chtěl příspěvkem vyvolat věcnou diskusi a stáhl ho kvůli vlně kyberšikany a výhrůžek, kterým čelil.

Výroky odsoudila Česká konference rektorů, podle které překročily hranice slušnosti i lidskosti. Univerzita Karlova pak na Kobzu podala trestní oznámení s tím, že omluva není dostatečná a přišla až po dvou týdnech. Podle univerzity se poslanec mohl dopustit šíření poplašné zprávy a podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod.