Policie obvinila dvanáct lidí a čtyři firmy z krácení daně a praní špinavých peněz

Policie obvinila dvanáct lidí a čtyři firmy z krácení daně z přidané hodnoty. Organizovaná skupina, která podnikala v úklidu a ostraze objektů, se podle kriminalistů a celníků obohatila nejméně o třiadvacet milionů korun. Pět ze stíhaných lidí vzal soud do vazby.

Sedm žen, pět mužů a čtveřici firem začala policie stíhat na základě rozsáhlého prověřování vedeného Generálním ředitelstvím cel. Vedle krácení daní skupinu viní také z praní špinavých peněz.

Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej konstatoval, že organizovaná skupina vytvořila desítky řetězců obchodních společností, které obviněným firmám vytvářely fiktivní náklady. Na jejich základě pak pachatelé uměle snižovali svou daňovou povinnost, napsal.

Akce Gamp

„V rámci realizace případu s krycím názvem Gamp kriminalisté zadrželi čtrnáct osob a provedli prohlídky desítek domů, bytů, vozidel a jiných prostor. Došlo k zajištění zhruba deseti milionů korun v hotovosti, cenných papírů, luxusního zboží – například hodinek – a dvou motorových vozidel,“ doplnil mluvčí.

Akce se účastnilo přes sto policistů NCOZ a celníků. Na případu se podíleli i pracovníci Finanční správy v rámci takzvané Daňové Kobry.

Kauzu dozoruje Krajské státní zastupitelství v Brně. V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným až třináct let a čtyři měsíce vězení. Sazba u trestných činů spáchaných ve prospěch organizované zločinecké skupiny se totiž zvyšuje o jednu třetinu, přičemž soud trest ukládá v horní polovině takto zvýšené sazby.