Policie navrhla obžalovat dvanáct lidí kvůli veřejným zakázkám agentury CzechTourism

Policisté navrhli obžalovat dvanáct lidí kvůli podplácení v kauze veřejných zakázek agentury CzechTourism. České televizi to řekl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Hlavní postavou případu je bývalý manažer agentury Aleš Pangrác, který podle policie manipuloval zakázky a přijímal úplatky za jejich rozdělování. Zbývající lidé včetně karlovarského radního Petra Bursíka (ODS) čelí obvinění z podplacení. Policie kvůli zakázkám prověřovala i exministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (ANO), její případ ale odložila.

„V dotazované věci bylo vyšetřování skončeno. Policejní orgán předložil spisový materiál společně s návrhem na podání obžaloby státní zástupkyni. Státní zástupkyně nyní všechny podklady podrobně prostuduje a následně rozhodne, zda ve věci podá obžalobu, nebo vyřídí věc jiným způsobem. Další informace k dané věci poskytneme s ohledem na způsob vyřízení věci,“ uvedl mluvčí pražských městských žalobců Aleš Cimbala.

Ovlivnění zakázek za zhruba dvacet sedm milionů korun vyšetřují policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu, kteří v září 2019 obvinili deset lidí. Další dva začali stíhat později.

Hlavním obviněným je bývalý manažer agentury CzechTourism Aleš Pangrác, který podle kriminalistů zmanipuloval zakázky, aby je dostaly jím skrytě ovládané firmy. Další tendry pak údajně přidělil podnikatelům, kteří mu za to měli poslat úplatky v celkové výši tři a půl milionu korun. Pochybení odmítá.

Zbývajících jedenáct lidí stíhají detektivové pro trestný čin podplacení, za něž některým z nich hrozí až šest let vězení. Obvinění čelí i karlovarský radní Petr Bursík (ODS), který podle policie poslal peníze společnosti ovládané Pangrácem jako provizi za dotaci na sportovní akci. „Necítím v této věci jakékoliv pochybení,“ prohlásil Bursík dříve pro Českou televizi. 

Kauzu exministryně Dostálové policie odložila

Policisté kvůli případu zasahovali na podzim 2018 na ministerstvu pro místní rozvoj a v CzechTourismu. Kvůli podezření na nehospodárné zadávání zakázek v agentuře na podporu turismu prověřovali i bývalou ministryni Kláru Dostálovou (ANO), která měla CzechTourism na starosti jako náměstkyně pro regionální rozvoj. Kriminalisté zkoumali i její služební počítač, který jí pak vrátili.

Detektivové podezírali Dostálovou ze zneužití pravomoci úřední osoby kvůli několika zakázkám, do kterých měla zasahovat. Případ však nakonec loni v červnu odložili s tím, že exministryně mohla jednat nemorálně či neeticky, zákon ale neporušila. Jak informoval server Seznam Zprávy, ve vedlejší větvi kauzy neobvinili ani Pangráce, protože by jeho stíhání ve srovnání s většími zakázkami v hlavní větvi případu nebylo účelné.

Při prověřování Dostálové kriminalisté narazili také na případ auta pro jejího manžela. Exministryně totiž podle policie nechala posílat část odměny určené pro poslaneckou asistentku svému otci, který pak peníze údajně použil na splátky vozu pro manžela Dostálové. Odposlechy, které tuto verzi potvrzovaly, ale policie nemohla z procesních důvodů použít. Dostálová kauzu označila za nesmysl.