Policie na dálnici na pokyn žalobce zajistila Pavla Zítka

Policie v úterý před polednem při silniční kontrole zadržela aktivistu Pavla Zítka. Vyplývá to z informací mluvčí policie Ústeckého kraje Ilony Gazdošové. Podle ní měl být muž zadržen na pokyn Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 3. Video se zadržením zveřejnila na sociální síti odsouzená dezinformátorka Jana Peterková. Podle mluvčího pražských žalobců Aleše Cimbaly zadržení souvisí s trestním řízením, které se týká hospodářské trestné činnosti. Nikdo dosud podle Cimbaly nebyl obviněn. Večer muže policie propustila.

„V rámci dopravní akce bylo kontrolováno vozidlo, kdy ve vozidle byla zjištěna osoba, která je v pátrání. Byl na ni vydán souhlas pražského státního zástupce k zadržení. Policisté provedli nezbytné úkony k tomu, aby byla osoba zadržena. Muž byl zadržen a převezen na policejní oddělení,“ uvedla mluvčí. Gazdošová doplnila, že muž je ročník 1966, což se shoduje s rokem narození Zítka.

„Mohu potvrdit, že policejní orgán provedl zadržení jedné fyzické osoby. Jednalo se o úkon přípravného řízení trestního realizovaný ve věci, ve které vykonává dozor nad zachováním zákonnosti v přípravném řízení Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 3. Aktuální procesní fáze věci je prověřování, to jest prvotní fáze přípravného řízení trestního. Předmětné trestní řízení se týká hospodářské trestné činnosti,“ sdělil mluvčí Cimbala. Policie později doplnila, že jde o podezření ze zpronevěry.

„Po provedení všech nezbytných úkonů byl muž propuštěn ze zadržení,“ informovala v úterý večer pražská policie na sociální síti X.

Policie mohla Zítka zadržet i bez stíhání

Na videu je vidět, jak policie rozbíjí okénko vozu a vytahuje z něj muže. „Rozbili přední sklo, teď tahají Pavla z auta. To je Pavel Zítko,“ komentuje na Facebooku Peterková zadržení.

V dalším videu, které se také objevilo na sociálních sítích a které pravděpodobně natáčel Zítko ještě před zadržením, je slyšet policistu, který cituje paragraf zákona. „Jel jste rychle a v naší mobilní bezpečnostní platformě vyšlo, že vás máme zadržet podle paragrafu 76 jedna trestního řádu,“ říká policista na záznamu.

Z tohoto paragrafu vyplývá, že osobu podezřelou ze spáchání trestného činu může, pokud je dán některý z důvodů vazby, policie v naléhavých případech zadržet, i když proti ní ještě nebylo zahájeno trestní stíhání.

K zadržení je ve většině případů třeba předchozího souhlasu státního zástupce. Mezi důvody k vzetí do vazby pak patří hrozba, že dotyčný bude pokračovat v trestné činnosti, uprchne nebo bude ovlivňovat svědky.

Pavel Zítko se v minulosti pokoušel kandidovat na prezidenta. Dlouhodobě podporuje také dezinformátory Patrika Tušla s Tomášem Čermákem.