Policie chce poslat před soud bývalého politika Severu. Podvodně měl získat směnky za miliony

Policie chce poslat před soud někdejšího vlivného poslance KDU-ČSL a politika TOP 09 Pavla Severu. Vloni jej obvinila z podvodného získání několika směnek v hodnotě deset milionů korun. Vyšetřování, které se vleklo několik let, je nyní ukončeno.

„Případ se směnkami jsme 31. března předali s návrhem na podání obžaloby z trestného činu podvodu na krajské státní zastupitelství,“ uvedla mluvčí krajské policie Markéta Janovská.

Směnky za deset milionů korun, kvůli kterým byl Severa obviněn, údajně před svou smrtí podepsal podnikatel z Litomyšle Zdeněk Švec. Severa se jejich proplacení a uznání domáhá. 

Podle krajského státního zastupitelství je ale Severa získal podvodně. „Měl vylákat podpis několika směnek v nominální hodnotě téměř deset milionů korun s vědomím toho, že směnky nezajišťují žádné reálné finanční závazky,“ řekl vloni mluvčí krajského státního zastupitelství v Hradci Králové Pavel Bužga České televizi.

Podnikatel Švec zemřel koncem roku 2013, bezprostřední příčinou smrti byla jeho mnohaletá těžká závislost na alkoholu. A právě ze zmanipulování či zneužití na alkoholu zcela závislého podnikatele Švece je Pavel Severa podezřelý.

Nedlouho po podnikatelově smrti totiž začal po rodině zemřelého vymáhat uznání čtyř směnek v úhrnné hodnotě přes 10 milionů korun. Není však jasné, proč by si podnikatel Švec od politika peníze půjčoval. Jeho firmy totiž vydělávaly miliony a vlastnily majetek za desítky milionů korun.

Zadlužený údajně půjčoval

Severa byl navíc v době, kdy měl podnikateli půjčovat, sám zadlužený. Kvůli kauze Severu v prosinci 2017 odvolala TOP 09 z pozice generálního sekretáře strany. Nyní mu hrozí pět až deset let vězení.

„Nebyly dohledány žádné důkazy zakládající právní podstatu směnečných závazků Zdeňka Švece a k jakému účelu měl Zdeněk Švec půjčené prostředky použít. Důkazy o půjčkách nedoložil ani podezřelý Pavel Severa,“ píše policie v usnesení o zahájení trestního stíhání.

V manželově účetnictví se nenašlo ani jedno místo, kde by se prokázalo, že tam přišly nějaké anonymní peníze, natož od Pavla Severy.
Dagmar Švecová
vdova po podnikateli

Podepisoval na dálku

Pochybnosti jsou navíc i o termínech, kdy mělo k půjčkám dojít. Na třech směnkách je uvedeno datum, kdy je podnikatel podepsat nemohl. Jednou měl Švec směnku podepsat v den, kdy byl po dalším z epileptických záchvatů hospitalizován na pohotovosti, na další směnce je zase vyplněné datum, které se kryje s víkendem, kdy byl podnikatel s rodinou v Krkonoších. Jinou směnku údajně podepsal, ačkoliv byl s rodinou na dovolené v Dominikánské republice.

Policie případ vyšetřovala už dříve, v červnu 2017 ho ale odložila. A to i přesto, že v usnesení o odložení vyjmenovává celou řadu pochybností o Severových tvrzeních. Na tento postup si stěžovala vdova po zesnulém podnikateli. Na odložení případu upozornili Reportéři ČT.

Do případu se vložilo státní zastupitelství, které ho nařídilo došetřit.