Počasí o víkendu bude divoké, meteorologové varují před velmi silnými bouřkami i povodněmi

Velmi silné bouřky projdou podle meteorologů o víkendu celým Českem. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu hovoří i o prudkých přívalových deštích, kroupách a silných nárazech větru. Následně hrozí rozvodnění řek v jižních a východních Čechách, na Vysočině a na severozápadě Moravy a západě Slezska.

Bouře se v noci na sobotu vyskytnou nejprve v severozápadní polovině Čech, později i v dalších částech země. Na Moravě a ve Slezsku je mohou doprovázet nárazy větru o rychlosti až devadesát kilometrů za hodinu, až třícentimetrové kroupy a srážky s úhrny kolem čtyřiceti milimetrů.

V sobotu dopoledne by se sice mělo počasí zklidnit, ale pak přijdou bouřky zřejmě znovu. „V sobotu později odpoledne, večer a v noci na neděli 27. srpna se opět místy vyskytnou velmi silné bouřky doprovázené zejména přívalovými srážkami kolem padesáti milimetrů, v opakovaných bouřkách i přes sedmdesát milimetrů, kroupami i přes tři centimetry a nárazy větru kolem devadesáti kilometrů za hodinu,“ uvedli meteorologové. Na severozápadě budou bouřky slabší.

Výstraha na velmi silné bouřky 26./27. 8.
Zdroj: ČHMÚ

Při dešti hrozí zatopení sklepů či podchodů, kvůli větru se můžou lámat stromy či větve, nelze vyloučit výpadky elektřiny, meteorologové varovali i před možným poraněním bleskem.

ČHMÚ vydal i výstrahu na povodně. Hladiny řek by ale neměly vystoupat výše než na první stupeň povodňové aktivity. Povodňová výstraha bude platit od sobotních osmnácti hodin a pak celou neděli. Týká se celého Jihočeského kraje, téměř celého Kraje Vysočina a Pardubického kraje, východu a severu Královéhradeckého kraje, severu Olomouckého kraje a částečně Plzeňského a Jihomoravského kraje.

Silné bouřky by se podle předpokladu meteorologů mohly objevit znovu i v neděli odpoledne, výstrahu ale teprve vydají.

Výstraha na povodně 26,/27. 8.
Zdroj: ČHMÚ

Na jihu Moravy padlo devět teplotních rekordů

Do pátečního odpoledne naopak ještě platila výstraha na vysoké teploty. Na jihu Moravy do večera platila výstraha na velmi vysoké teploty s maximy přes jednatřicet stupňů Celsia a na jihu Moravy přes čtyřiatřicet stupňů.

Právě na jižní Moravě přineslo páteční horké počasí devět teplotních rekordů. Všechny dosavadní byly z roku 2011 a v pátek byly překonané až o dva stupně. Nejtepleji bylo podle meteorologů v Lednici na Břeclavsku, kde nový rekord pro páteční den činí 34,4 stupně. Je to o 1,9 stupně více než v roce 2011.

Jen o desetinu chladněji než v Lednici bylo v Brně-Žabovřeskách. Nad 34 stupňů bylo také v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku (34,2), rovných 34 stupňů bylo ve Strážnici na Hodonínsku. V Kuchařovicích na Znojemsku bylo 33,9 stupně, v Pohořelicích na Brněnsku 33,6 stupně, v Troubsku na Brněnsku 33,5. V Brně-Tuřanech naměřili meteorologové 32,7 stupně a „nejchladnější“ rekord zaznamenala stanice v Ivanovicích na Hané na Vyškovsku, kde bylo 32,1 stupně.

Do půlnoci zůstane v platnosti i varování před rizikem požárů, které je vydáno zhruba pro západní dvě třetiny Čech.