Péče o postižené s náročným chováním se má změnit

Události: Péče o postižené s náročným chováním (zdroj: ČT24)

Vláda schválila pomoc lidem s těžkým mentálním postižením nebo autismem. Ti mnohdy čelí nevhodnému zacházení až týrání. Veřejnost a často ani odborníci s nimi neumějí pracovat a rodiny zároveň propadají systémem pomoci. Kabinet to chce zlepšit novou strategií.

Pochopení náročného chování a proškolení napříč službami navrhuje nové systémové opatření, které schválil kabinet ve středu. Upravit se má přístup profesionálů a rozšířit se má nabídka služeb a terapie, aby handicapovaní mohli žít v domácím prostředí či menších komunitních zařízeních a nekončili na dlouhou dobu v ústavech. Posílit a vzdělávat se má personál. 

„Lidé s intelektovým znevýhodněním čelí situacím, které si mnozí z nás nedokáží představit. Zaměří se na vytváření kompetencí profesionálních pečujících. Toto je velmi důležité,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

„Noční můra všech rodičů je, co s dětmi bude, až se o ně nebudou moci starat. Přejdou do nějakého zařízení, kde s nimi nebude umět nikdo pracovat,“ říká Hana Kubíková, matka syna s poruchou autistického spektra.

„Někdo, kdo neumí mluvit, si začne intenzivně sebeubližovat, a vy nevíte, co to je. Existují případy, kdy někoho bolí zuby, ale dostávají psychiatrické léky, je hospitalizován a kurtován místo toho, aby mu někdo vyšetřil zuby,“ upozorňuje předseda organizace Děti úplňku a člen pracovní skupiny pro tvorbu strategie Petr Třešňák.

„Dalším důležitým tématem, které strategie řeší, je propojení složek sociálních, zdravotních, školských a podpora koordinace a spolupráce všech důležitých aktérů,“ podotkla vládní zmocněnkyně pro lidská práca Klára Šimáčková Laurenčíková.

Příprava návrhů ke zlepšení systému péče byla reakcí na informace o případu usmrcení postižené klientky Doroty Šándorové v jindřichohradeckém zařízení a o zacházení s dalšími mentálně handicapovanými v českých léčebnách, které předloni zveřejnil týdeník Respekt.

Na dokumentu pracovali odborníci ze sociální oblasti, psychiatrie, školství i lidských práv. Navázat by na něj měl akční plán.