TÉMA

Mentální postižení

Reportéři ČT: Lidé s mentálním postižením potřebují důkladnou péči, často dostávají jen tlumící léky

Na neustálou pomoc druhých je odkázána část lidí s diagnózou náročného chování, například někteří s poruchami autistického spektra. Zejména oni, ale i ti, kteří jsou schopni žít samostatně, potřebují zároveň i odbornou pomoc, která však chybí. Místo dostatku odborníků a také dostatečně kapacitních terénních a komunitních služeb se jejich potíže často řeší tlumícími léky. Je to na pohled nejjednodušší, jenomže pro lidi s mentálním handicapem je to problematické jak z pohledu zdraví, tak možného budoucího rozvoje. O situaci natáčela pro Reportéry ČT Barbora Loudová.
21. 11. 2023|

„Scházel mu sex, oběť má výhodu, že je retardovaná.“ České soudy jsou shovívavé k sexuálnímu násilí vůči mentálně postiženým

České soudy ukládají za sexuální násilí na mentálně handicapovaných často nižší tresty, než je obvyklé. Zdůvodňují to i tím, že člověk s postižením prý nechápe, že mu je ubližováno. Sexuální násilí přitom zažívá podle zahraničních dat třetina až polovina lidí s mentálním postižením. V Česku data zatím nejsou, na policii a k soudům se dostane jen zlomek případů. Tématem se pro pořad 168 hodin zabýval Jaroslav Hroch.
13. 3. 2023Aktualizováno13. 3. 2023, 12:06|

Nový stacionář v Chebu má pomáhat lidem od sedmadvaceti let

Cheb otevřel nový denní stacionář pro nesoběstačné lidi. Má sloužit klientům s mentálním i tělesným postižením a také seniorům, kteří mají omezenou schopnost se o sebe postarat. Vznikl přestavbou další části bývalého hotelu Hradní dvůr, který před lety koupilo město a postupně v něm zřizuje sociální služby.
3. 1. 2022|

Soud snížil exposlanci Škárkovi podmíněný trest za výroky o nedonošených dětech

Na deset měsíců se zkušební lhůtou jeden a půl roku snížil odvolací Krajský soud v Plzni trest bývalému poslanci Věcí veřejných Jaroslavu Škárkovi za jeho nenávistné výroky o nedonošených dětech, mentálně postižených lidech nebo o neziskových organizacích. Rozsudek je pravomocný.
26. 10. 2021Aktualizováno26. 10. 2021, 10:26|