V Česku chybí terénní i odlehčovací služby. Resorty chystají změny

Události: V Česku chybí terénní i odlehčovací služby (zdroj: ČT24)

Rodičům dětí s handicapem chybí terénní i odlehčovací služby. Do kritických situací se dostanou třeba ve chvíli, kdy sami onemocní a potřebují pomoc. Kapacity ale nestačí – to potvrzují i resorty zdravotnictví a sociálních věcí, které plánují změny.

Péče o pětatřicetiletého syna po dětské mozkové obrně je pro dvaasedmdesátiletou Janu Zralou nyní obzvlášť náročná. Sama nemůže chodit, operaci kolene už několikrát odložila. „Já ho nedám do žádného ústavu. Syn je tělesně, mentálně je plně zachovaný intelekt, takže jsme nic nesehnali,“ popisuje.

Dva roky hledá asistenci, která by ji po dobu její rekonvalescence zastoupila. Nyní už nevycházejí z domu. Bývalé zdravotní sestře pomáhají sousedé, občas i městská policie. Rodinu už nemá. „Beru už třetí antidepresivum od psychiatra. Nevím, co bude s mamkou, nevím, co bude se mnou, jak bych se choval v cizím prostředí,“ říká Jakub Zralý.

Bez nároku na ohodnocení

Podobné potíže řeší i Miroslava Grácová, která třicet let pečuje o syna po těžkém otoku mozku. Odlehčovací službu hledá marně, kapacity jsou plné. „Paní sociální pracovnice zjišťovala, jaké jsou možnosti, a jediná možnost je umístění syna na psychiatrii,“ říká.

Kvůli své první operaci a následnému zotavování si vzala úvěr, aby měla na asistenci. Jen týdenní pomoc s péči o syna ji stála přes dvacet tisíc korun. Aby teď mohla na druhý zákrok, podpořila je sbírka. „Neformální pečující nejsou ohodnoceni, nemáme plat, nemáme hmotné zabezpečení, nemáme tu nemocenskou,“ vysvětluje.

Podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb je problém v tom, že v odlehčovacích službách je polovina lidí, kteří čekají na umístění do domova pro seniory. Podle nového zákona by měla být lhůta omezena na 180 dní. „Jako Česká republika na to neumíme reagovat, nemáme dostatek komunitních domácností, jsou to jen příklady dobré praxe někde na Vysočině, na Moravě,“ uvádí prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký.

Změny by mohla přinést velká novela o sociálních službách. Resort zdravotnictví zase plánuje vybudovat síť center komplexní péče včetně odlehčovacích služeb.