Paliva v týdnu zlevnila o desítky haléřů, benzin je nejlevnější od začátku srpna

Pohonné hmoty v Česku dál zlevňují. Průměrná cena benzinu za týden klesla o 62 haléřů na 38,23 koruny a je nejnižší od začátku srpna. Nafta zlevnila o 60 haléřů a litr se ve středu prodával v průměru za 38,71 koruny. Levnější byl diesel naposledy v polovině září. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Paliva v Česku zlevňují od začátku října, předtím zhruba čtyři měsíce zdražovala. Podle analytiků by pokles cen mohl vzhledem k vývoji na světových trzích s ropou pokračovat.

Nejlevnější benzin natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 37,52 koruny. Nafta je nejlevnější v Královéhradeckém kraji, litr tam prodávají průměrně za 37,91 koruny.

Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy dlouhodobě v Praze, kde litr benzinu nyní stojí průměrně 40,34 koruny a nafta se v hlavním městě tankuje za 40,53 koruny za litr.

I v meziročním srovnání jsou pohonné hmoty nyní výrazně levnější. Za litr benzinu teď motoristé zaplatí o 3,39 koruny méně než před rokem, za litr nafty tehdy motoristé platili o 6,25 koruny víc.  

Pozitivní vývoj na trhu s ropou

Za zlevňováním podle analytika Purple Trading Petra Lajska stojí zejména pozitivní vývoj na trhu s ropou. Na její cenu už podle něj nepůsobí dopady války na Blízkém východě, ropa je tak na nejnižší hodnotě od července. To se promítá i na burze pohonných hmot v Rotterdamu, pozitivním faktorem byla podle Lajska i česká koruna, která vůči euru mírně posílila.

Analytik XTB Jiří Tyleček upozornil, že se zlevňování ropy v cenách paliv projevilo zatím jen částečně. „Pokud se tedy výrazně nezmění situace na trhu, tak pád cen nafty i benzinu může pokračovat, a to v řádu desetihaléřů za litr. Cena benzinu by se tak v příštím týdnu mohla dostat pod úroveň 38 korun za litr a cenu nafty očekávám v blízkosti 38,50 koruny za litr,“ tvrdí Tyleček.

Podle šéfa společnosti 4Trans Jaroslava Tona by měl být pohyb pohonných hmot proti stávající ceně spíše minimální, maximálně o dvacet až třicet haléřů. „To je dobrá zpráva pro firmy podnikající v logistice, pro které aktuální mírné zlevňování a fluktuace cen nafty představují úlevu v jedné z hlavních nákladových položek,“ podotkl Ton.

Lajsek očekává, že pozitivní vývoj na trhu pohonných hmot by mohl trvat až do konce listopadu. „Do konce měsíce tak může průměrná cena nafty i benzinu padnout i pod úroveň 38 korun za litr,“ řekl. S nižšími teplotami očekává prudší pád cen spíše u benzinu, zlevňování nafty totiž bude brzdit její využívání k vytápění.