Osmašedesát lidí a desítky tun materiálu. V Turecku pomáhají i čeští záchranáři

Události: Český záchranářský tým pomáhá v Turecku (zdroj: ČT24)

V jednom ze zemětřesením zasažených tureckých měst, Adiyamanu, pomáhají hledat přeživší i čeští záchranáři. Podle hasičů je to poprvé, kdy je v zahraničí nasazený tým v takovém rozsahu. Celkem je v akci osmašedesát lidí. Hasiči s sebou dovezli i zhruba šestadvacet tun materiálu. Na místo, kde budou působit, dorazili v úterý navečer.

Přesun z Prahy do tureckého města Adana se odehrál v noci na úterý. Odtud pak členové českého USAR týmu zamířili letadly turecké armády do zhruba čtyři sta kilometrů vzdáleného města Adiyaman, kde pomáhají. Právě na tyto události jsou speciálně připravováni.

„Probíhají další náročnější výcviky, ti lidé jsou pravidelně podrobováni zdravotním prohlídkám, pravidelně očkovaní, aby v případě potřeby mohli okamžitě vyjet,“ přibližuje vedoucí oddělení IZS a koordinátor USAR odřadů a kynologů Martin Pávek.

Na průzkum Adiyamanu ale vyrazila jen část týmu – ostatní čekali na příjezd materiálu a techniky pozemní cestou z Adany. Obojí dorazilo v pět hodin odpoledne. Konvoj musel cestou hledat objížďky, protože silnice jsou po otřesech poškozené.

V terénu mohou zůstat deset dnů

Český tým složený z 68 lidí je připraven na místě neštěstí pomáhat nepřetržitě. Tvoří ho management, logistici, lékaři a samotní záchranáři. „Hasiči samozřejmě bez té techniky umí operovat. Měli batohy se základním vybavením a po celý den prováděli takzvaný základní průzkum oblasti, kde budou zasahovat. Vytipovávali si domy, do kterých se pustí, jakou budou potřebovat techniku ke stabilizaci a podobně,“ přiblížil mluvčí hasičů Jakub Kozák.

Při záchranných pracích hraje důležitou roli i stavební materiál. Železobeton v suti tvoří jednotlivé vrstvy. Každá odpovídá jednomu patru. Díky tomu pod nimi můžou vzniknout kapsy, kde můžou být i živí lidé.

Podle hasičů je tým připraven vydržet v terénu deset dní. Kolegům v zahraničí pomáhají nepřetržitě kolegové z Česka. Národní operační a informační středisko vedle koordinace s tureckou stranou poskytuje i informace pro rodiny záchranářů z USAR týmu.