Opencard: Pražští radní tvrdí, že vyšetřovatel opisoval ze studentské práce

Praha – Značná část obvinění na pražské zastupitele v kauze karty Opencard je opsaná ze studentské práce Martina Richtera, syna náměstka primátora a jednoho z obviněných Pavla Richtera. Tvrdí to advokát pražských radní Jiří Herczeg, plagiát potvrdil i sám Richter mladší. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který Opencard na pražské radnici šetří, nechce aktuální obvinění stran pražských radních nijak komentovat.

„Srovnáním těch dokumentů je jasné, že celé pasáže ze studentské práce byly opsány do usnesení o zahájení trestního stíhání. Takže podstatná část právního odůvodnění usnesení o zahájení trestního stíhání je plagiátem,“ uvedl advokát pražských radních Jiří Herczeg.

„Celé dvě strany policejního usnesení byly doslova opsány z mé vlastní práce,“ potvrdil dnes na tiskové konferenci Richter mladší, který si při čtení usnesení o zahájení trestního stíhání všiml nápadné shody textu s jeho vlastní prací na téma odpovědnosti zastupitelů za hlasování. Tu odevzdal v prvním ročníku studia na pražské právnické fakultě a která byla volně přístupná na webových stránkách školy. 

„Nemohl jsem uvěřit tomu, že se něco takového může stát,“ řekl náměstek primátora Richter. „Nejsem si jist, jestli je to celé něčí svérázný smysl pro humor, kterému moc nerozumím, nebo čirý diletantismus,“ doplnil.

Podle advokáta pražských radních zakládá opsané obvinění podezření na trestný čin, proto bylo dnes na Generální inspekci bezpečnostních sborů podáno trestní oznámení na podplukovníka Oldřicha Růžka, který doposud případ vyšetřoval, za porušování autorského práva a zneužití pravomoci úřední osoby. Obvinění také plánují podat námitku podjatosti a docílit tak toho, aby se vyšetřování ujal jiný policista.

Předseda pražské TOP 09 Jiří Vávra označil opsané obvinění za „potvrzení absurdního divadla“ a poukázal na to, že v celé kauze hraje důležitou roli porušování autorských práv firmou Haguess, obvinění radních je ale samo plagiátem. „Připadá mi naprosto neuvěřitelné, že podplukovník elitního útvaru si dovolí obvinit 15 lidí na základě opsané práce studenta prvního ročníku vysoké školy,“ řekl Vávra na tiskové konferenci.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zároveň pověřil městské státní zastupitelství, aby se začalo zabývat trestním oznámením, které radní podali už minulý týden na postup policie. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu věc odmítá komentovat. „V tuto chvíli nebudeme věc komentovat,“ řekl v reakci na tiskovou konferenci pražských radních mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Nová Rada hlavního města Prahy
Zdroj: ČT24

Deseti radním z TOP 09 a ODS včetně primátora přinesli před nedávnem jihočeští policisté obvinění z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Horní sazba trestu v této právní kvalifikaci dělá osm let vězení. Obvinění se týká zakázky, kterou loni získala firma Haguess. Vybrána byla v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy magistrát oslovil pouze tohoto dodavatele. Policie obvinila i ředitele magistrátního odboru informatiky a asi čtyři členy výběrové komise.

Rada obvinění odmítá. Smluvní vztahy podle jejích členů byly špatně nastaveny už předchozím vedením Prahy. Podala proto k Nejvyššímu státnímu zastupitelství trestní oznámení na policii a státního zástupce, kteří mají kauzu na starosti.