Odvolací soud zrušil Vrabelovi podmínku za šíření poplašné zprávy

Městský soud v Praze zrušil čtyřměsíční podmínku, kterou za šíření poplašné zprávy dostal pořadatel protivládních demonstrací Ladislav Vrabel. Česká televize to zjistila z justiční databáze. Případem se bude znovu zabývat Obvodní soud pro Prahu 1, který Vrabela v dubnu potrestal za výroky o tom, že Česko plánuje proti Rusku použít jaderné zbraně. Podle původního verdiktu mohly v části společnosti vyvolat obavy. Muž obvinění odmítl, jeho slova prý byla vytržená z kontextu.

Obvodní soud pro Prahu 1 Vrabelovi udělil za šíření poplašné zprávy čtyřměsíční podmíněný trest s odkladem na rok a půl. Odvolací instance ale verdikt zrušila. „Rozhodnutí soudu I. stupně zrušeno a věc vrácena soudu I. stupně k novému projednání,“ píše se v justiční databázi.

Vrabel loni v listopadu ve videu na sociálních sítích řekl, že česká vláda chce zaútočit na Rusko jadernými hlavicemi. „Jestli tohle naše vláda udělá, tak ruská strana ten útok bude opětovat a pošle jaderné hlavice na Českou republiku,“ uvedl dále svolavatel protivládních demonstrací. Podle soudce Lukáše Svrčka mohly jeho výroky vyvolat v části společnosti obavy a znepokojení.

„I demokracie má nějaké své ústavní limity,“ prohlásil Svrček na konci dubna při vyhlašování rozsudku. Výroky o jaderných útocích podle něj tyto limity překročily. Soud podle Svrčka zvažoval, zda se Vrabel ve svých vyjádřeních nedostal za hranici, za kterou už zajít nelze, pouze náhodou. Dospěl ale k závěru, že si muž musel být vědomý toho, jaké obavy může svými tvrzeními vyvolat.

Vrabel označil stíhání za politické

Vrabel obvinění u soudu odmítl. Prohlásil, že se cítí absolutně nevinný a stíhání považuje za politické, za snahu umlčet opozici. Tento argument však soudce odmítl. „Není tak známou osobou, aby jakákoli politická reprezentace měla potřebu ho pronásledovat,“ uvedl Svrček.

Vrabel dále uváděl, že jeho výroky byly vytržené z kontextu. Tvrdí, že nechtěl nikoho děsit ani nikomu způsobit újmu, naopak prý chtěl české občany ochránit. Jeho advokát pak označil obžalobu za spekulaci, smyšlenou konstrukci a scestnou interpretaci Vrabelových výroků. Obžalovaný při odůvodnění verdiktu spolu se svými podporovateli opustil soudní síň.

Vrabel zorganizoval loni 17. listopadu pochod k budově České televize v Praze na Kavčích horách, pořádal i protivládní protesty v září a 28. října, na kterém se podle odhadů policie sešlo několik desítek tisíc lidí. Krajský soud v Českých Budějovicích prohlásil v únoru konkurz na Vrabelův majetek, už v lednu zrušil jeho oddlužení. Muž, který dluží 2,7 milionu korun, považuje soud za politický proces.