Od pátku bude Česko opět ve čtvrtém stupni, obchody a služby ale zůstanou přes přísnější opatření otevřené

Události: Zpřísněná koronavirová opatření (zdroj: ČT24)

Česká republika přejde od pátku do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES, oznámil to v pondělí po jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO). Znamená to zpřísnění opatření proti epidemii covidu-19. Obchody a služby ale i nadále zůstanou otevřeny, zavřou se však restaurační a ubytovací služby. Vrátí se též omezení nočního vycházení. Třetí stupeň platil od 3. prosince.

On-line přenos

Šíření koronaviru - prosinec

  • 23:52

    WHO schválila pro nouzové použití vakcínu firem Pfizer-BioNTech. Tento krok podle WHO pomůže zemím urychlit jejich vlastní schvalovací procesy.

  • 23:50

    Jeden ze dvou republikánských kandidátů v senátních volbách v americkém státě Georgie je krátce před důležitým druhým kolem hlasování v karanténě. Volební tým Davida Perduea oznámil, že obhajující senátor byl v kontaktu s nakaženým koronavirem.

  • 23:49
    Česko

    V Praze, Ostravě nebo Olomouci lidé dnes večer protestovali proti vládním koronavirovým opatřením. V hlavním městě se podle policie demonstrace zúčastnilo několik desítek lidí. Shromáždění na Václavském náměstí ze všech míst trvalo nejdéle, demonstranti se přes výzvy policie odmítali rozejít. Policisté zajistili tři lidi, při zákroku se nestala žádná zranění.

„Bylo to velmi těžké rozhodnutí, protože si samozřejmě uvědomujeme, jaký dopad to má na životy lidí,“ komentoval situaci premiér Babiš. Počty nových případů podle něj stoupají i mezi seniory a reprodukční číslo je 1,2. „Při takovém trendu bychom skutečně riskovali ke konci měsíce možná až deset tisíc nakažených,“ dodal.

Počty pozitivně testovaných dle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) narůstají postupně, nikoliv skokově. Doufá i v podobně postupný nárůst hospitalizací.

Od pátku se tak vrátí mnohé restrikce, jsou ale i změny. Obnoven bude od pátku zákaz nočního vycházení mezi 23. a 5. hodinou ranní. Shromažďovat se znovu bude moci jen nejvíce šest osob.

Protikoronavirová opatření
Zdroj: ČT24

Navzdory dosavadní tabulce PES budou smět fungovat i ve čtvrtém stupni všechny obchody. Nebude přitom záležet na prodávaném sortimentu ani na tom, zda se prodejna nachází na ulici, nebo v obchodním centru.

Protikoronavirová opatření
Zdroj: ČT24

V minulosti mohly mít ve čtvrtém stupni otevřeno jen vybrané obchody se základními potřebami. Dál bude platit omezení počtu osob v obchodě. Na jednoho zákazníka připadá 15 metrů čtverečních. Udržovat by se měly i dvoumetrové rozestupy mezi zákazníky.

Ve čtvrtém stupni podle dosud známé matice opatření platil zákaz prodeje v neděli a ve státní svátek. Také tady dochází ke změně, obchody budou moci mít otevřeno i poslední den v týdnu. Na Štědrý den budou obchody zavírat ve dvanáct hodin jako běžně. Je to ale v závislosti na nouzovém stavu, který nyní platí do 23. prosince.

„Pokud bude nouzový stav prodloužen, domluvíme režim na Štědrý den,“ napsal na dotaz ČTK ministr průmyslu a obchodu Havlíček.

Protikoronavirová opatření
Zdroj: ČT24

V provozu by nově měly být i služby jako kadeřnictví.  Lyžařská střediska pak mohou fungovat od pátku 18. prosince.

Režim omezení se vrací do restaurací, které nebudou moci přijímat hosty. Fungovat budou moci jen přes výdejová okénka. Lidé si také budou znovu smět odnášet například kávu nebo čaj připravené v provozovně. Vláda zrušila zákaz prodeje nealkoholických nápojů s sebou. Zavřít budou také muset ubytovací zařízení.

Znovu se od pátku také uzavřou vnitřní sportoviště a bazény pro amatéry. Po skoro dvou měsících se přitom otevřely teprve 3. prosince. Zavřená budou i wellness centra. Výjimka pak platí pro poskytovatele zdravotních služeb. Omezení shromažďování na maximálně šest lidí navíc znemožňuje organizované tréninky větších než šestičlenných skupin i venku.

Protikoronavirová opatření
Zdroj: ČT24

V praxi to znamená, že od pátku bude po krátkém uvolnění pro amatéry znovu povolený jen profesionální sport. Amatéři mohou sportovat prakticky jen individuálně venku.  Zakázané jsou amatérské soutěže. Ty profesionální jsou povolené ve zvláštním režimu.

Po 15 dnech se v Česku také znovu uzavřou muzea a galerie. Čtvrtý stupeň počítá s tím, že muzea, galerie a památky jsou pro veřejnost zcela uzavřené. Pro kulturní instituce neplatí žádná z výjimek, které vláda udělila.

Počty lidí na bohoslužbách se sníží od pátku z 30 na 20 procent kapacity kostela. Svateb či pohřbů se bude moci účastnit maximálně 20 namísto 30 osob. Návštěvy v domovech seniorů budou i nadále možné, návštěvníci se ale musí nechat testovat. Ve věznicích by podle matice PES měl platit zákaz návštěv.

Ministr Blatný po jednání vlády také potvrdil, že Česko může očekávat první dávky vakcíny proti covidu do konce roku. Jde o propočet, pokud bude vakcína schválena 21. prosince Evropskou agenturou pro léčivé přípravky, jak avizovala sama farmaceutická společnost.

Kompenzace pro zavřené restaurace

Vláda se zabývala také odškodněním provozovatelů stravovacích a ubytovacích zařízení. Schválila v souvislosti s pandemií například podporu pro stravovací zařízení 2,5 miliardy korun. Program Covid –⁠ gastro bude platit na dobu od 14. října do 31. prosince.

Pomoc se nebude vyplácet za dny, kdy mohly mít podniky otevřeno. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Restauratéři budou mít nárok na 400 korun na jednoho zaměstnance nebo spolupracujícího živnostníka a den. „Pokud se bude jednat o menší nebo středně velkou restauraci, která má deset pracovníků, znamená to, že provozovatel dostane 4000 korun za den, logicky za jeden měsíc je to 120 tisíc korun,“ řekl Havlíček.

Majitelé stravovacích podniků si údajně stěžovali na to, že potřebují zdroje na splácení dlouhodobých závazků. Příspěvky získané za mzdy nebo nájem museli obratem vydat, argumentovali podle Havlíčka.

Vláda oznámila návrat do 4. stupně (zdroj: ČT24)

Rizikové skóre PES nejprve v sobotu stouplo o pět bodů na 69 a v neděli na 71. Za zhoršením byl růst reprodukčního čísla na 1,2 a mezitýdenní nárůst počtu nových případů u seniorů za posledních 14 dní na 100 tisíc obyvatel.