Netopýří zálety jsou letos podle ochránců extrémní, jen za srpen odchytili patnáct set jedinců

Letošní rok je v netopýřích invazích do lidských obydlí podle Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) extrémní. Záchranné stanice přijaly už přes tři tisíce jedinců, z toho více než patnáct set jen v srpnu. Ochránci přírody nabádají veřejnost, aby dodržovala preventivní opatření: na noc zavírat okna nebo do nich instalovat sítě proti hmyzu.

Za jediný týden se například v Liberci a Jablonci nad Nisou podařilo odbornicím ze záchranné stanice Archa odchytit více než třináct set netopýrů. V jenom panelovém domě v Jablonci jich bylo v jediném pokoji téměř pět set a ve stejné situaci se před dvěma týdny ocitla i Liberecká nemocnice.

Takzvané zálety netopýrů do budov se od poloviny srpna do poloviny září každoročně opakují. „Děje se to v době, kdy se rozpadají mateřské kolonie, takže letošní mláďata s pár starými si pravděpodobně hledají nové úkryty. A ta otevřená okna a ventilačky jim je připomínají, takže to tam zkouší,“ vysvětlila důvody záletů vedoucí záchranné stanice Archa Ivana Hancvenclová. Jde ale podle ní zatím o teorii.

Přes den se pracovníci záchranných stanic starají o potřebná zvířata a noc co noc vyjíždějí k netopýřím záletů. Minulý rok bylo za srpen a září přijato do záchranných stanic třináct set netopýrů. Za letošní rok přijaly stanice přes tři tisíce jedinců, z toho více než patnáct set jen za měsíc srpen. Vzhledem k tomu, že není vždy nutné netopýry odvážet do stanic, číslo přijatých kusů je výrazně menší než skutečný počet netopýrů zbloudilých do lidských obydlí.

Pomohou sítě do oken

Ochránci přírody proto upozorňují veřejnost, aby nedávala netopýrům záminku vletět do bytu nebo domu. „Jelikož jsou netopýři schopni do bytu proniknout i přes okno otevřené na ventilačku, nejsnadnějším řešením je okna na noc úplně zavírat. Druhá možnost je nainstalovat do oken obyčejné sítě proti hmyzu,“ uvedli pracovníci Českého svazu ochránců přírody v tiskové zprávě.

Lokality, kterých se v tuzemsku netopýří invaze týkají nejvíce, jsou Liberec a Plzeň. Dále pak Klatovy, Litoměřice, Karlovy Vary, Havířov, Brno, Ostrava a Křešice. „Zejména v těchto místech dbejte, prosím, na doporučená opatření. Pomůžete tím nejen ochráncům přírody a záchranným stanicím, ale zároveň předejdete mírné devastaci bytu,“ vyzývají ochránci přírody obyvatele.

„Zalétne-li vám do bytu netopýr, zhasněte, otevřete okno dokořán a opusťte místnost, aby netopýr nebyl ve stresu a měl možnost v klidu odletět. V případě, že byste se jali netopýra odchytávat, určitě se o to nepokoušejte holýma rukama a opatřete si ruku rukavicí či ručníkem,“ upozorňují pracovníci ČSOP. Pokud si lidé nevědí rady, mohou volat nejbližší záchrannou stanici.