Němec: Nechci být mezi těmi, kteří jsou odměňováni za služby prezidentovi

Praha - „Je to protest proti tomu, jak prezident zneužívá svých ústavních práv a povinností,“ vysvětlil režisér Jan Němec, proč vrátil své státní vyznamenání prezidentu Miloši Zemanovi. Vadí mu především to, že prezident ocenil mezi jinými i filmové tvůrce, kteří pomáhali jeho politické propagaci. „Někdo musí říct naplno: Tady se obnovuje diktátorská moc, a kdo jí slouží, bude odměněn,“ řekl Němec.

„Není možné, aby hlava státu předala vyznamenání, které oslavuje státnost této republiky, dvěma výborným profesionálům jen za to, že podpořili jeho individuální politickou kampaň, která nemá se státností nic společného,“ řekl významný filmový tvůrce šedesátých let a nové vlny Jan Němec na adresu režisérů Filipa Renče a Roberta Sedláčka. „Prezident dává najevo: služte moci a dostanete své brebendy, svých třicet stříbrných,“ dodal Němec, podle něhož ale rozhodně nejde o chybu vyznamenaných. Němec dodal, že by se tyto ceny za zásluhy měly pro umělce zrušit, existuje dostatek oborových cen.

Němec dnes odnesl na Hrad svou medaili Za zásluhy II. stupně, kterou mu v roce 2002 udělil Václav Havel. Cenu, diplom i zdůvodnění od něj převzal hradní mluvčí. Medaile se zřekl dočasně, přijme ji zpátky, až bude na Pražském hradě jiný prezident. „Nechci mít medaili u sebe, dokud tu vládne to, co považuji za politickou korupci,“ řekl Němec.

Kmoníček: Je logické, že prezident oceňuje ty, kteří jsou mu blízcí

„Myslím, že každý prezident oceňuje spíš ty bližší než ty vzdálenější. Je to vždy otázka míry,“ hájí výběr oceněných ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček. „Je to jeden z faktorů, nemůže být a není to faktor hlavní a faktor jediný,“ dodal s tím, že jména kandidátů nevznikají jen v hlavě prezidenta.

Němec: Nechci být mezi těmi, kteří jsou odměňováni za služby prezidentovi (zdroj: ČT24)

To, že Renč a Sedláček přispěli prezidentově propagaci, podle Kmoníčka problémem není. „Tím bychom ty lidi diskriminovali, pokud někdo něco natočí o Miloši Zemanovi, už nikdy nemůže dostat české státní vyznamenání,“ myslí si Kmoníček. „To není o tom, že prezident nemůže vyznamenávat ty, které zná. Je to medaile za zásluhy o Český stát, ne za zásluhy o Miloše Zemana,“ nesouhlasí europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09).

Zeman státní vyznamenání udělil 33 osobnostem, nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva večer převzali slovenský premiér Robert Fico a bývalý rakouský kancléř Franz Vranitzky a už odpoledne také zachránce židovských dětí Nicholas Winton, in memoriam ho dostal i bývalý britský premiér Winston Churchill.