Navýšit tarify učitelů částečně a zbytek dát na odměny? Koalice se pře

Události: Koalice se pře o míru navýšení platových tarifů učitelům (zdroj: ČT24)

Plat každého učitele by měl podle premiéra Andreje Babiše (ANO) vzrůst o 7,5 procenta. Další 2,5 procenta mají dostat ředitelé na odměny pro pedagogy. O navýšení kolem sedmi procent chce jednat s tripartitou také ministr školství Robert Plaga (ANO). Odbory a koaliční sociální demokraté ale chtějí zvýšit tarify všech pedagogů rovnou o 10 procent.

Ministr Plaga se chystá na jednání se školskou tripartitou. Půjde na něj s plánem navýšit všem učitelům výdělky o stejnou částku, o jejíž výši chce ještě jednat. Podle informací ČT bude navrhovat zhruba dva tisíce.

„Tím, že jdeme na plošnou částku, věřím, že je tam prostor pro zvýšení a že se u skupin jako jsou mladí učitelé nebo učitelky mateřských škol, dostaneme přes sedm procent tarifního navýšení,“ odhaduje Plaga.

Premiér Babiš se za část peněz pro ředitele na odměny učitelů také staví. „Já teda nevyjednávám, ale myslím si, že pokud by jim zůstalo nějakých 25 procent na odměny, tak by to mohlo stačit,“ soudí.

Manévrovací prostor pro ředitele, nebo peníze rovnou učitelům

Podle ministra školství je třeba zachovat možnost odměn v kompetenci ředitelů škol, protože pomáhají pedagogy motivovat. Zvýšení učitelských platů ale ještě může přinést spor v koalici. Sociální demokraté by totiž rádi dostali do tarifu učitelů celých deset procent a plán ministra i premiéra považují za nedostačující.

„Z praxe víme, že se platy učitelů nakonec zvýší právě jen o tarif. Je to málo. Nespokojenost učitelek a učitelů vzroste. Zase je nutíme přetahovat se o ohlodanou kost,“ sdělila místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová.

Opoziční strany se k přidání učitelům stavějí různě. Lidovci vládě vyčítají, že vyučující nedostanou přidáno původně slíbených 15 procent, čímž kabinet nedodrží slib, že do roku 2021 se dostanou příjmy pedagogů na 130 procent průměrné hrubé mzdy.

Podle Petra Gazdíka (STAN) by mělo přidání jít z poloviny do tarifu a z poloviny do odměn. „Protože ředitel musí mít možnost zaplatit ty kvalitnější a přilákat do školy kvalitní učitele,“ tvrdí Gazdík, který sám několik let učil na základní škole.

Místopředseda ODS Martin Baxa, který má rovněž s pedagogickou činností zkušenost, považuje vládou chystané navýšení za řešení, které by se mělo nejdříve odborně analyzovat. „Nikdy se ještě ve školství neodehrálo, že by učitelé získali nějakou pevnou částku,“ soudí Baxa. Souhlasí nicméně s názorem, že by přidání mohlo přimět hlavně začínající pedagogy, aby kvůli nízkým příjmům neodcházeli.