Myslivec spatřil v Ostravě losy, podle zoologů přišli z Polska

Události v regionech: V Ostravě se pohybovali losi (zdroj: ČT24)

V ostravské části Bartovice se pohybovala samice losa s mládětem. Přímo u frekventované silnice mezi Ostravou a Havířovem je viděl a natočil projíždějící myslivec. Podle zoologů losi přišli z Polska.

Za plotem oddělujícím dvouproudou silnici Rudná, která spojuje Ostravu s Havířovem, si myslivec Jan Wolf všiml zvířete, které by v těchto místech rozhodně nečekal. „Nedá se přehlédnout, protože je opravdu o dost větší než zvířata, která známe z našich lesů,“ poznamenal. Později si spolu s kolegou všimli, že má i mladé.

Aby zvířata došla přímo k cestě, musela několik dalších překročit. Pohybovala se v blízkosti domů i velkého průmyslového areálu. Zůstalo po nich mnoho stop. „Ta délka by měla být kolem jedenácti až čtrnácti centimetrů. Šířka je potom o něco menší,“ konstatoval zoolog z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Lukasz Nytra.

Zoolog odebral vzorky trusu na analýzu DNA. Bezpečně určí pohlaví i odkud zvíře přišlo. „Máme v podstatě ampulku s čistým lihem, aby se nám genetický materiál nepoškodil,“ řekl Nytra.

Zvířata přišla zřejmě z Polska, kde losi trvale žijí. Nejbližší lokalitou u hranic jsou lesy v okolí Katovic. „Tam je ta populace poměrně řídká, ale občas se ti jedinci zatoulají k nám, ale i na Slovensko,“ vysvětlil.

Stovky kilometrů za teritoriem i zvědavostí

Důvodem migrace je běžná zvědavost, ale i hledání nového teritoria. Losi tak můžou jít i stovky kilometrů. Nezastaví je ani civilizace. Před třemi lety nedaleko místa, kde byli spatřeni nyní, na silnici srazilo auto losa. Od té doby je tam postaven plot.

Trvale žije dvacet losů v předhůří Šumavy. Před třemi lety los migroval na Olomoucku, před čtyřmi v okolí Opavy. Zoologové prosí, pokud by někdo další losa zahlédl, aby jim dal zprávu. Lépe tak zdokumentují jejich trasy a ochrání je.