Mráz způsobil desítky nehod. Uzavřely dálnice D6 a D1

Ledovka komplikovala dopravu na řadě míst v Česku. Nejvážnější situace byla v Ústeckém kraji, kde se na dálnici D6 u Lubence srazilo čtrnáct vozidel, včetně dvou nákladních a dvou autobusů. Zranilo se čtyřicet lidí. Další hromadná havárie uzavřela dálnici D1 u Mankovic na Novojičínsku. Několik menších nehod bylo i na D35. Záchranáři vyjížděli také k desítkám případů, kdy se lidé na ledu zranili.

Nehody na dálnici D6 si vyžádaly čtyřicet zraněných, z toho zřejmě pět osob utrpělo zranění vážná. Dálnice proto po pondělní deváté večer zůstala uzavřená v obou směrech, na Prahu i na Karlovy Vary, uvedl mluvčí krajských záchranářů Prokop Voleník. Před půl desátou večer byla dálnice ze směru do Karlových Varů průjezdná, v druhém směru pak v brzkých úterních ranních hodinách. V místě ale stále hrozí náledí, řidiči proto musí být opatrní.

Na místě se srazilo čtrnáct vozidel, mezi nimi dva autobusy a dvě nákladní auta, potvrdila mluvčí policie Ilona Gazdošová. Dodala, že auta se srazila na tříkilometrovém úseku a dva zraněné transportoval do nemocnice vrtulník. Ústecký kraj se podle záchranářů proměnil v ledovku a k desítkám událostí vyjížděli od pondělního odpoledne zdravotníci, policisté a hasiči.

Kvůli ledovce a silnému mrazu vydali meteorologové výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí pro Ústecký kraj a části Karlovarského a Libereckého kraje, která platila do půlnoci. O stupeň nižší výstraha před ledovkou platila ve stejnou dobu i v ostatních regionech Čech.

Nehody na severu Čech

Uzavřená byla kvůli nehodě i silnice I/62 mezi Děčínem a Ústím nad Labem, kde se srazilo osm aut. Tři lidé utrpěli lehká zranění.

Dopravních nehod bylo na severu Čech více. Policisté od páté hodiny odpoledne vyjížděli ke čtyřiceti haváriím. Podle policejního webu na dálnici D8 na 84. kilometru směrem na Německo narazilo auto do svodidel. Další nehody byly hlášené na Děčínsku, Litoměřicku i Mostecku. Šlo o srážky vozidel nebo o nárazy aut do překážek. Při událostech se nikdo nezranil.

„Kuriózní nehoda se stala v Dolní Poustevně na Děčínsku. Tam byla uzavřená komunikace po nehodě sypače, který se převrátil do škarpy. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění,“ řekla v pondělí mluvčí policie Ilona Gazdošová.

Šestihodinová uzavírka na D1 u Nového Jičína

Téměř šest hodin byla po hromadné nehodě neprůjezdná také dálnice D1 u Nového Jičína ve směru na Ostravu. Auta se srazila před exitem u Mankovic na Novojičínsku. Přibližně od úterních 05:15 je dálnice opět otevřená. Vyplývá to z informací Národního dopravního informačního centra (NDIC).

Nehoda se stala v pondělí před 23:30 na 320. kilometru dálnice. Tvořily se kolony. Řidiči se mohli místu nehody vyhnout přes sjezd na 311. kilometru u Bělotína.

Pro oblast, kde platila výstraha na námrazu, vydali meteorologové i výstrahu na sněhové jazyky. Ty zkomplikovaly v pondělí ráno a dopoledne dopravu zejména na Vysočině. Na silnici I/38 u Havlíčkova Brodu uvázly v kopci před Květnovem kamiony a doprava směrem k dálnici D1 se takřka zastavila. Podle silničářů vál vítr sníh na silnici, a to i na místa, kudy pluhy již projely. Doprava se podle policejní mluvčí Dany Čírtkové dopoledne zklidnila s tím, jak opadla dopravní špička.