Místo čekání na úřadu lze o řidičák žádat on-line. Podmínky však většinu lidí odradí

Události: On-line žádosti o řidičské průkazy Češi příliš nevyužívají (zdroj: ČT24)

Na 240 tisíc řidičů by si mělo ještě do konce roku vyměnit řidičské průkazy. Skončí jim totiž platnost dokladu. Místo cesty na úřad můžou o nový průkaz požádat i elektronicky. Jenže k tomu je třeba mít datovou schránku určitého typu. A to většinu lidí odradí, takže tuto možnost zatím využívá jen minimum z nich. Úřady už letos přijaly více než 600 tisíc žádostí o nový průkaz. On-line je ale podalo jen asi padesát tisíc lidí.

Registr řidičů na pražském Vyšehradě je jeden z nejvytíženějších a výjimkou nejsou ani hodinové čekací lhůty. „Jsem tady počtvrté, jen tak ,nablind‘. Rezervaci mám, ale potřebuju to dřív, potřebuju odjet,“ popsal jeden ze zájemců o vydání řidičského průkazu.

Štáb ČT vyzkoušel i samotné vydání řidičského průkazu. To řádově zabere několik minut. Stejně jako podání žádosti o něj. Tento krok si lidé mohou ušetřit, když žádost podají elektronicky. Většina toho ale nevyužívá.

„Je to tak ,chytře‘ vymyšlené, že jak nám, OSVČ, založili datové schránky, tak se pro to použít nedají,“ postěžoval si další ze žadatelů Michael Novák. Podle mluvčího pražského magistrátu Víta Hofmana přišlo jen asi 20 procent žádostí on-line.

Ne všichni si řidičák obnoví

Celorepublikový podíl je přitom ještě nižší. Letos si zatím žádost vyřídilo přes internet okolo 50 tisíc lidí. Úřady jich ale celkem přijaly už skoro 636 tisíc. Dalších zhruba čtvrt milionu lidí výměna dokladu letos ještě čeká.

„Vyšší desítky tisíc řidičů a řidiček už si každý rok ten průkaz neobnoví, rozhodnou se například přestat řídit,“ přidává další údaj mluvčí ministerstva dopravy Filip Medelský.

On-line formulář je přitom podobný jak v případě uplynutí platnosti řidičáku, tak u žádosti z důvodu krádeže nebo ztráty dokladu. „Na vás je tedy pouze výběr, jestli chcete vyřízení ve standardní nebo zrychlené lhůtě. A pak volba toho, na jaký úřad si chcete jít (řidičák) vyzvednout,“ vysvětluje zástupce digitálního zmocněnce ministerstva dopravy Karel Vácha.

Ministerstvo dopravy plánuje možnosti elektronického podání nadále rozšiřovat. Do budoucna by tak například nemuselo být nutné mít kvůli žádosti datovou schránku.