Ministr Blažek podal kasační stížnost ve sporu o odvolání Kornasové, ta se brání prokázanou šikanou

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nesouhlasí s rozsudkem pražského městského soudu, který už podruhé zrušil rozhodnutí ministerstva spravedlnosti o odvolání Tamary Kornasové z funkce šéfky Okresního státního zastupitelství v Ostravě. Blažek podal proti rozhodnutí kasační stížnost. České televizi to potvrdil Adam Wenig z Městského soudu v Praze.

„Ministr spravedlnosti podal kasační stížnost,“ sdělil mluvčí Městského soudu v Praze.

Tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán (tehdy ANO) odvolal Kornasovou z pozice šéfky Okresního státního zastupitelství v Ostravě v roce 2018 za závažné porušení povinnosti na návrh její nadřízené, někdejší krajské státní zástupkyně Zlatuše Andělové.

Kornasová vedla od roku 2005 ostravské okresní žalobce. Tvrdí, že její vztah s nadřízeným krajským státním zastupitelstvím v Ostravě byl deset let bezproblémový. V roce 2016 se ale vztahy zhoršily a podle Kornasové ji Andělová začala šikanovat. Za bossing následně Kornasová vysoudila padesát tisíc korun.

Kornasová se rozhodla bránit

Pelikánovo rozhodnutí o odvolání Kornasové nicméně potvrdil i jeho nástupce ve funkci Jan Kněžínek (za ANO), Kornasová se rozhodla bránit správní žalobou. Městský soud v Praze ji nejdřív zamítl, Kornasové se ale zastal Nejvyšší správní soud (NSS) a věc vrátil k dalšímu projednání s pokynem, ať se soudci zabývají tvrzením o šikaně a případně zohlední i ženin související vyhraný spor. Poté pražský městský soud správní žalobě vyhověl a Kornasová se vrátila do funkce.

Nejvyšší správní soud ale následně zrušil i tento rozsudek, když částečně vyhověl kasační stížnosti ministerstva spravedlnosti. Městský soud v Praze proto rozhodoval v září potřetí a dal Tamaře Kornasové za pravdu. Ministerstvo nyní podalo proti tomuto rozhodnutí kasační stížnost. „Jsme obeznámeni s tím, že byla podána kasační stížnost,“ uvedl pro Českou televizi právní zástupce Kornasové Pavel Uhl.

Kornasová argumentovala mimo jiné tím, že porušení jejích povinností spatřovali ministři Pelikán a Kněžínek v tom, že nevycházela Andělové vstříc v jejích požadavcích, které ovšem neměly oporu v zákoně. NSS už dříve připustil, že pokud byla Kornasová obětí pracovní šikany, mohla mít tato skutečnost negativní vliv na její schopnost řádně řídit státní zastupitelství.

Městský soud dal pak Kornasové za pravdu i v tom, že Andělová byla při podání návrhu na odvolání zaujatá, čímž byl porušen princip nestrannosti. O aktuální kasační stížnosti ministra spravedlnosti bude rozhodovat Nejvyšší správní soud.