Ministerstvo nebude mít příští rok na investice do nemocnic žádné peníze

Praha – Ministerstvo zdravotnictví nebude mít v příštím roce na investice do svých nemocnic a dalších zařízení ze státního rozpočtu žádné peníze. Nemocnice mohou investovat jen to, co získají z evropských fondů. Prioritou ministerstva zůstává růst platů a podpora vzdělávání nebo výzkumu, rozpočet se přitom sníží o pět až deset procent.

Ze státního rozpočtu by ministerstvo zdravotnictví mělo dostat příští rok 5,955 miliardy korun. Letos dostalo 5,819 miliardy, se započtením evropských peněz to bylo 6,668 miliardy korun. V roce 2014 by mělo dostat ze státního rozpočtu 6,044 miliardy a v roce 2015 celkem 5,782 miliardy korun, oba údaje jsou bez evropských peněz.                   

Většina zdravotnictví, včetně platů lékařů a sester, je však financována ze zdravotního pojištění. Ročně resort spotřebuje zhruba 300 miliard korun, z nich kolem 220 miliard je výběr zdravotního pojištění, zbytek peníze krajů, měst či platby pacientů.   

Na výzkum, vývoj a inovace plánuje ministerstvo v příštím roce 1,221 miliardy korun, v roce 2014 téměř 1,528 miliardy a v roce 2015 téměř 1,478 miliardy korun," upřesnil mluvčí. Až do roku 2015 půjdou tři miliony korun ročně na zahraniční rozvojovou pomoc a humanitární spolupráci.

Ve státním rozpočtu jsou ve všeobecné pokladní správě další peníze pro zdravotnictví v podobě příspěvku státu na zdravotní pojištění dětí, studentů, důchodců či nezaměstnaných. Loni to bylo téměř 53 miliard korun. Ministr Leoš Heger (TOP 09) navrhl pro příští rok zvýšení těchto plateb, vláda to ale odmítla.