Měsíční příprava a protiútočný tým. Ochranná služba popsala vládní cestu do Kyjeva

Události: Ochranná služba o vládní cestě do Kyjeva (zdroj: ČT24)

S týdenním odstupem popsala česká ochranná služba mimořádný režim návštěvy zástupců české vlády na Ukrajině. Počítal s řadou náhradních variant. Cestu v jejím průběhu ovlivnil ruský raketový útok na Kyjev.

Příjezdu českého premiéra a ministrů do Kyjeva předcházelo patnáct hodin cesty. Bezpečnost zajišťovali čeští osobní ochránci. Přípravy trvaly měsíc.

„Z analytických informací jsme vyhodnocovali dva dny před cestou, takže jsme plánovali. Třeba v době, když by byl letecký útok, bylo naplánované, že celé jednání proběhne v krytu,“ popsal velitel bezpečnostní akce z Ochranné služby ČR Karel Křeček.

Právě kvůli ruským raketám se příjezd do Kyjeva o hodinu opozdil. Řešila se i taktika dopravy po městě. I proto na Ukrajinu vyrazil takzvaný protiútočný tým. Výbava jejich členů zahrnovala neprůstřelnou vestu se zásobníky a vysílačkou. Dále přilbu s nočním viděním, útočnou pušku a opasek s dalšími zásobníky pro pistoli – celková váha přes třicet kilo.

Osobní ochránci se starali jen o členy vlády. Záběry ukazují například jednoho v těsné blízkosti ministra vnitra, další nesl batoh s neprůstřelnou vestou a přilbu.

Tým už delegace do Kyjeva několikrát doprovázel. Proti běžným pravidlům se veliteli Křečkovi podařilo vyjednat, že byl u každého člena vlády český bodyguard. „Vezměte si, že bude vyhlášen poplach a vozidlo s VIP osobou bude ujíždět někam do krytu. Nedokážu si představit, že chráněná osoba bude někde v krytu pět, šest hodin a já s ním nebudu mít spojení,“ podotkl Křeček.

I pro tyto mimořádné případy je praxí, že ochránci mají veškeré osobní věci přímo u sebe. „Já sám jsem měl u sebe vodu na tři dny, jídlo a všechny věci. I kartáček,“ přiblížil Křeček.

V pořadí čtvrtá česká delegace tak podle Křečka potvrdila dobrou spolupráci s ukrajinskou policií, armádou a hlavně zastupitelskými úřady.