Máme jasnou představu funkčního magistrátu, oznámil Svoboda po jednání se Starosty

Svoboda po jednání se STAN: Dovedeme si představit spolupráci (zdroj: ČT24)

Pražská koalice SPOLU a Starostové a nezávislí se shodují na způsobu, jak v dalších čtyřech letech spravovat metropoli, a dovedou si představit spolupráci. Po večerním jednání s volebním lídrem STAN Petrem Hlaváčkem to prohlásil kandidát na primátora za ODS Bohuslav Svoboda. Třebaže povolební schůzky nejsou u konce, obě formace označily jednání za zásadní.

Při příchodu na setkání se zástupci STAN volební lídr SPOLU Bohuslav Svoboda (ODS) avizoval, že půjde o podrobné jednání o tom, jak by měl v následujících čtyřech letech fungovat pražský městský chod – a předeslal, že představy o programu mají obě uskupení až na drobné odchylky podobné.

Výsledky jedenapůlhodinové schůzky nijak nespecifikoval, aby neovlivňoval další setkávání, pozitivní tón ale může značit, se pražská politika se přiblížila koalici. „Zásadně se to (vyjednávání) posunulo. Dovedeme si představit spolupráci, která by vytvořila funkční zastupitelstvo,“ prohlásil Svoboda. „Principiálně a věcně máme jasnou představu funkčního magistrátu prospívajícího Praze.“

„Město potřebuje politickou vládu a potřebuje ji stabilní. Přestože všechny městské firmy a organizace pracují docela zodpovědně, bez průběžného kontaktu s radou se pohyb ve městě dřív nebo později zastaví,“ doplnil Hlaváček.

Další jednání

Starostové na jednání přicházeli bez personálních požadavků, zato s přáním vytvoření široké koalice demokratických stran, která by do městské rady přizvala vedle Pirátů i Prahu sobě; vítěz voleb ovšem považuje angažmá hnutí Jana Čižinského za zbytečné, protože upřednostňuje vládní půdorys a i ten mu komplikují programové požadavky České pirátské strany. Té vadí případná role radního pro obžalovaného Jan Wolfa z KDU-ČSL.

„Pro nás je stále prioritou vytvořit koalici na půdorysu té celostátní,“ poznamenal ve čtvrtek sám Wolf coby člen vyjednávacího týmu SPOLU.

SPOLU a Starostové se bavili také o dalším postupu v povolebních vyjednáváních. „Informovali jsme se o dalších krocích a sdělili jsme, s kým se budeme scházet, což učinili (STAN) také. Domluvili jsme se, že se budeme o jednáních vzájemně informovat,“ dodal další vyjednavač Zdeněk Zajíček (ODS).

SPOLU se s Piráty setká v pondělí, na schůzku se Zdeňkem Hřibem a jeho týmem se chystají i Starostové, kteří budou jednat také s Prahou sobě. S ní SPOLU jednání momentálně plánované nemá. 

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice SPOLU, která získala 19 mandátů v 65členném zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti budou mít 13 zastupitelů. Čtvrtá Praha Sobě má 11 mandátů, pět zastupitelů bude mít na pátém místě STAN. Šestá je SPD se třemi mandáty. Voleb se zúčastnilo 43,91 procenta voličů.