Majitelé domů zapomínají na pojištění. Anebo ho mohou mít zastaralé

Události: Pojištění nemovitosti (zdroj: ČT24)

Téměř polovina majitelů domů nemá svou nemovitost pojištěnou. A pokud mají, tak je značná část smluv zastaralá a nereflektuje současnou hodnotu domu. Podle České asociace pojišťoven je to problém především v době vysoké inflace, kdy roste cena stavebních prací i materiálů.

Zjistit si hlavně plochu domu v jednotlivých patrech a připravit seznam všech nadstandardních úprav. Pak vyrazit alespoň každé dva až tři roky do pojišťovny. Ideální scénář, který ale značná část lidí nedodržuje. 

„Problém podpojištění se samozřejmě nejvíc týká starých, deseti, dvacetiletých smluv. To, za co tu nemovitost například před dvaceti lety pojistili, je částka, za kterou ji dneska rozhodně nedokáží obnovit,“ upozornil výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

Třeba v kalkulačce na webu České asociace pojišťoven je tak možné zjistit aktuální orientační hodnotu domu. Stejnou metodiku výpočtu začínají používat i některé pojišťovací společnosti.

Jakékoliv přístavby nebo lepší vybavení domu mohou významně navýšit pojistnou hodnotu. Ke smlouvě je možné nastavit si i takzvanou indexaci, která hlídá třeba ceny stavebních prací a podle toho každoročně pojistku navyšuje. 

„Pojišťovna netuší, zda jste provedli nějakou další investici do nemovitosti. I když máte indexaci, já bych si dovolila doporučit, abyste minimálně jednou za dva až tři roky kontaktovali svého finančního poradce,“ radí odbornice na neživotní pojištění Lenka Slabejová z České asociace pojišťoven.

Indexaci je ale možné odmítnout. O konečné výši pojistného totiž vždy rozhoduje sám zákazník.