Lidé v liberckých Rochlicích nemají kde parkovat

Liberec – Druhá fáze revitalizace libereckého sídliště Rochlice způsobila řadě místních potíže s parkováním. Město totiž nechalo na sídlišti změnit dopravní značení v Ježkově ulici. Původní jednosměrka je nyní obousměrná, a aby se tam auta mohla vyhnout, nesmí se tam parkovat. Když tam někdo přece jenom zaparkuje, objeví se neprodleně strážníci. Obyvatelé okolních domů tak přišli o parkovací místa, která chtějí zpět. Podle magistrátu je ale rozšíření ulice důležité a nespokojeným občanům nehodlá ustoupit.

Magistrát změny obhajuje. Bez nich by do sídliště vedl jenom jeden vjezd a to je problematické v případě potřeby rychlého příjezdu záchranářů. S tím, že obyvatelé sídliště jednou budou mít tolik aut jako dnes, jeho stavitelé nepočítali.

Nově nainstalovaný zákaz zastavování v Ježkově ulici se dotkl čtyř set domácností. Kdo zaparkuje tak jako dříve, dostane botičku. „Musíme stát na zeleni, ale tam dostaneme také pokutu,“ postěžovala si obyvatelka sídliště Jana Vykoukalová.

Liberecký magistrát, který stojí za změnou značení, nehodlá obyvatelům svého města pomoci. „Parkovací místa tam nejsou. Tam bude skupina lidí, která v pět hodin nezaparkuje,“ komentoval situaci v Rochlicích náměstek primátora František Hruša.

Radnice pouze doporučila, aby si lidé, kteří přišli o parkování, koupili místo v nedaleké soukromé garáži. Podobné řešení ale místní odmítají. „Jsou tu vozy za 80 tisíc a lidé si budou kupovat garáž za 226 tisíc?“ podivil se předseda osadního výboru sídliště Rochlice Oldřich Jeníček.

Lidé tak řeší situaci tím, že parkují v jiných ulicích. Potom ale nemají kde zaparkovat zase jejich obyvatelé a problém se tak rozšířil po celém sídlišti.