Kočí v OVM: Pokud nebude John ministrem vnitra, nevstoupíme do koalice

Praha - Pokud nedostane předseda Věcí veřejných (VV) Radek John ve vládě křeslo ministra vnitra, nevstoupí strana do koalice s ODS a TOP 09. V Otázkách Václava Moravce to řekla členka vyjednávacího týmu za Věci veřejné Kristýna Kočí. Podle ní je post ministra vnitra pro VV klíčový a nejužší vedení strany zastává názor, že by VV neměly vstupovat do vlády, pokud by jim post ministra vnitra nepřipadl. V pondělí jmenuje prezident Václav Klaus lídra ODS Petra Nečase premiérem, vyjednávání o budoucí koalici ještě ale nejsou u konce. Příští týden by měly přijít na řadu právě personální otázky, tj. obsazení jednotlivých ministerstev.

Podle Kočí je důležité, aby John na ministerstvu vnitra dohlédl na protikorupční opatření, jeden z hlavních bodů programu Věcí veřejných. „Přijetí antikorupčního balíčků a vůbec boje proti korupci bylo tím, co je pro nás absolutně klíčové a na čem jsme postavili volební kampaň. To znamená, že je logické, aby tím garantem, že ten balíček bude přijat a bude se reálně naplňovat, je osoba předsedy strany Radka Johna, a tudíž ministerstvo vnitra,“ řekla v Otázkách Kočí. Samotný John svůj zájem o vnitro nepopřel. „Myslí si to celá řada lidí, ale já se k tomu nevyjadřuji a k personáliím se vůbec nebudu vyjadřovat. Jen sílí počet lidí, kteří říkají - toto má být ve vyjednávacích podmínkách,“ uvedl John.

ODS i TOP 09 vyjádření Kočí kritizují

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Podle předsedy ODS a budoucího premiéra Petra Nečase je krok VV neprofesionální a nelíbí se ani místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. „Vzkazovat své postoje a požadavky partnerům prostřednictvím médií považujeme za neprofesionální,“ sdělil Nečas. ODS tímto způsobem podle něho postupovat nebude. „Mediální silácké výkřiky nejsou důležité,“ dodal. „TOP 09 má připraveny odborné týmy pro jakékoli ministerstvo, které jsme připraveni převzít na základě dohody, ale své priority sděluje partnerům u jednacího stolu, neříkáme je do médií,“ řekl Kalousek, podle kterého jde o záležitost politického stylu. „V každém případě to nemůže prospět,“ odpověděl Kalousek na otázku, zda prohlášení VV může podle něho nějak ohrozit vyjednávání o vládě.

O jednotlivá ministerstva se zřejmě strhnou boje

Jednání o personálním obsazení vedoucích pozicí na ministerstvech bude podle předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) nejtěžší částí rozhovorů mezi vyjednavači rodící se vládní koalice. Postu ministra obrany je nablízku Alexandr Vondra z ODS. TOP 09  se chystá na ministerstvo zahraničí s Karlem Schwarzenbergem, financím chce vládnout Miroslav Kalousek z téže strany. Petr Nečas k tomu Mladé frontě Dnes řekl, že kdo bude mít finance, měl by si vzít i resort práce a sociálních věcí. Ministrem zdravotnictví by mohl být Boris Šťastný nebo Daniela Filipiová z ODS. Školství chce řídit místopředseda Věcí veřejných Pavel Dobeš. Jeho jméno zmínila v Otázkách i Kočí s tím, že je kandidátem jejich strany. Resort si nárokují také kvůli tomu, že získali peníze na navýšení platů učitelů díky úsporám na ministerstvu obrany.

V pondělí jmenuje předsedu ODS Nečase prezident Václav Klaus premiérem; věří, že právě teď je ta správná chvíle. Povolební vyjednávání už trvají téměř měsíc. Nečas je chce uzavřít do 7. července. Prezident očekává, že se k němu návrhy na jmenování nových ministrů dostanou nejpozději za čtrnáct dní.

Kdo dostane miliardovou zakázku na elektronické náramky?

Věci veřejné se od počátku profilují jako strana zaměřená proti korupci, boj s úplatky pro ně byl i jedním z hlavních pilířů volebního programu. Strana by se Johnovým dosazením do čela vnitra mohla dostat do střetu zájmů. Hlavní sponzor a vyjednavač strany Vít Bárta je totiž zakladatelem a doposud byl i jedním z majitelů bezpečnostní agentury ABL. Firma se přitom uchází o miliardovou státní zakázku na bezpečnostní náramky pro domácí vězně. Bárta svůj podíl v ABL podle informací iDnes.cz prodal svému bratrovi, cenu nezveřejnil. Firma ABL má podle dostupných informací roční obrat kolem miliardy korun.