Knihovny se opět otevírají návštěvníkům, ty menší je pustí dovnitř jen po jednom

Mezi služby, které se od čtvrtka znovu otevírají lidem, patří i knihovny. Také pro ně ale platí, že budou muset dodržovat kapacitní limit 15 metrů čtverečních na osobu. Menší knihovny upozorňují, že proto budou dovnitř pouštět pouze jednoho čtenáře. Výdejní okénka, která fungovala dosud, plánují znovuotevřené knihovny zrušit.

Pouze po jednom můžou čtenáři od čtvrtka vstupovat například do knihovny v pražské Velké Chuchli. „Doufáme, že se to obejde bez komplikací a lidé budou při půjčování a vracení knížek rychle odbaveni,“ sděluje Lenka Hanzlíková, mluvčí Městské knihovny v Praze.

Kapacitu svých prostor ale budou hlídat i v o poznání větších pobočkách. V případě pražské Ústřední knihovny smí být v jejích prostorách v jeden moment 50 lidí. „Máme vývěsku s číslem, které udává, kolik lidí smí dovnitř,“ dodává Hanzlíková. „Kolegové budou lidi u vstupu koordinovat, především u větších poboček,“ doplňuje.

Podobně to bude fungovat například v Městské knihovně v Jablonci nad Nisou. „Při naplnění kapacity si budou muset lidé před vstupem počkat, nebo přijít jindy,“ říká ředitel Zbyněk Duda.

Odlišná situace je například v Moravské zemské knihovně v Brně. „V naší knihovně máme za těchto opatření zhruba 250 míst k sezení,“ uvádí ke kapacitním limitům mluvčí knihovny Radoslav Pospíchal. „V případě velké kapacitní poptávky jsme však schopni otevřít další studovny,“ dodává Pospíchal.

Knihovny fungovaly jak na jaře, tak i na podzim alespoň on-line. Lidé si mohli udělat na knihu rezervaci a přijít si ji půjčit z výdejního okénka. Tento způsob výpůjček teď otevřené knihovny opět ruší. „Výdejní okénko středou skončí. Od čtvrtka otevíráme knihovnu veřejnosti,“ potvrzuje ředitel jablonecké knihovny Duda.

„Na rozdíl od výdejních okének bude fungovat odběr rezervací přímo u nás v knihovně,“ doplňuje Hanzlíková.

Pandemie nezměnila pouze způsob výpůjčky knih. Knihovny se snažily přesunout různé kulturní akce a přednášky na internet. „Bohužel to partičce malých dětí takovým způsobem nelze vynahradit. Potřebují totiž sociální kontakt,“ uvádí k on-line knihovnickým akcím Hanzlíková.

Mimo jednu osobu na 15 metrů čtverečních musí knihovny dále dodržovat i 3R, tedy roušky, rozestupy a dezinfekce rukou. „Vyškolení knihovníci budou dohlížet na dodržování hygienických pravidel,“ připomíná Pospíchal.

O rozvolňování protiepidemických opatření v důsledku přechodu ze čtvrtého do třetího stupně systému PES rozhodla vláda minulý týden. Za zpřísněných podmínek se tak ve čtvrtek 3. listopadu můžou otevřít všechny obchody, provozovny služeb či restaurace. Částečně i právě knihovny, muzea, galerie, zoo nebo kulturní památky.