Kauza Beretta: Expolicista Gáborík neuspěl se stížností na vazbu

Ústavní soud odmítl stížnost bývalého policisty Igora Gáboríka stíhaného v tzv. kauze Beretta. Gáborík nesouhlasil s vazbou a napadal příslušnost soudu, který o ní rozhodoval. Ústavní soud jeho stížnost odmítl jako zjevně neopodstatněnou. Celý případ se týká vynášení informací z trestního řízení.

„Není pochyb, že by o žádosti stěžovatele o propuštění z vazby rozhodoval soud, který byl k projednání této žádosti příslušný,“ uvedl soud v odůvodnění. Dodal, že rozhodnutím o vazbě ani zamítnutím opravného prostředku nemohlo dojít k porušení práva stěžovatele na zákonného soudce.

Ve věci byl obviněn také protikorupční policista Radek Holub nebo bývalý celník Pavel Šíma. Podle kriminalistů Holub se Šímou neoprávněně předávali informace z kauz Nemocnice Na Homolce a pražského dopravního podniku Gáboríkovi, který je poskytoval dál.

Další obviněnou je i státní zástupkyně Dagmar Máchová, již v říjnu ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) dočasně zprostil výkonu funkce. Máchová je známá i z kauzy Opencard, kvůli níž ji prošetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů.