Katolická církev zřídila linku a web pro oběti zneužívání. Duchovní nabízejí i psychologickou či právní pomoc

Česká biskupská konference a konference vyšších řeholních představených chtějí poskytnout péči a pomoc nezletilým a zranitelným obětem pohlavního zneužití duchovními. Zřídily proto internetovou stránku ochrananezletilych.cz. V úterý to sdělil generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl.

Oběti budou moci kontaktovat odborníky e-mailem skrze webový formulář nebo telefonicky každý čtvrtek od 9 do 17 hodin. „U telefonu budou k dispozici dva pracovníci, muž a žena. Stejně tak budou odpovídat na tyto záležitosti formou e-mailu. To je ten první kontakt. Za ním je skupina odborníků, kteří se budou obětem věnovat z hlediska psychologického, duchovního, sociálního, a pokud bude potřeba, tak i po právní stránce,“ uvedl Přibyl.

Podle pražského pomocného biskupa a koordinátora projektu Zdenka Wasserbauera centrum navazuje na některé aktivity, které už v církvi existovaly předtím. „Církev se vždy snažila různým obětem, postiženým, lidem, kteří to mají v životě těžké, pomáhat,“ řekl. „Chceme přispět k ochraně a napomoci těm, kterým bylo nějak ublíženo v rámci činnosti církve,“ dodal.

Dominikáni podezírají asi šest pachatelů

Podle mluvčí České biskupské konference Moniky Klimentové instituce koordinovala svoje aktivity s dalšími organizacemi, například s poradnou Magdala, která spadá pod Arcidiecézní charitu Praha. „Zabývá se pomocí obětem násilí různého druhu. Přicházejí za námi ženy, které se staly obětí domácího násilí, obchodu s lidmi, sexuálního zneužívání,“ uvedla Jarmila Lomozová z arcidiecézní charity. Poradna poskytuje krizovou intervenci, psychologickou pomoc, odborné sociální poradenství či právní pomoc.

V Česku téma sexuálního zneužívání v církvi vyvstalo například na začátku dubna, kdy Česká dominikánská provincie uvedla, že dominikáni podezírají asi šest pachatelů ze svých řad, kteří se v devadesátých a nultých letech mohli tohoto činu dopustit. Činy se ve většině případů týkaly osob starších 18 let, v jednom případě byla oběť mladší 15 let.

V případech, kdy se proti pachatelům sešlo dost svědectví, byl s nimi zahájen církevněprávní proces, který směřoval k pozastavení jejich kněžské činnosti a k izolaci od dalších potenciálních obětí. Světský trestněprávní proces nebyl v žádném z těchto případů zahájen.