TÉMA

Katolíci

Severoirské bezvládí: Pat kolem protokolu blokuje státní správu, unionisty znervózňuje demografie

Severní Irsko už od května nemá funkční parlament ani vládu. Pětkrát se poslanci pokusili pat prolomit, odpor unionistů k severoirskému protokolu je ale silnější. Region spravují úředníci, kteří mají velmi omezené pravomoce a nemohou činit klíčová rozhodnutí. Na pozadí se odehrává politický souboj o pobrexitové uspořádání, ale také významné společenské změny, které tiše otřásají základy Severního Irska.
12. 1. 2023|

„Po padesáti letech to bolí stejně jako tehdy.“ Stovky lidí si připomněly oběti krvavé neděle

Stovky lidí si v severoirském Londonderry připomněly padesát let od chvíle, kdy ve městě britští vojáci zastřelili třináct neozbrojených katolických demonstrantů. Lidé v pietním pochodu nesli fotografie zemřelých a bílé růže.
30. 1. 2022|

Severoirská policie obvinila dva muže z vraždy novinářky McKeeové

Severoirská policie vznesla obvinění v případu úmrtí novinářky Lyry McKeeové. Žena přišla o život v dubnu 2019, když přihlížela nepokojům v Londonderry. Podle vyšetřovatelů tehdy 29letou novinářku smrtelně postřelili. Policie teď obvinila dva muže z vraždy.
17. 9. 2021|

Františkovi došla trpělivost. Sexuální útočníky v řadách církve už papežské tajemství neochrání

Papež František zrušil takzvané papežské tajemství, které se dosud využívalo při vyšetřování případů sexuálního zneužívání, kterého se měli dopustit kněží. Podle agentury Reuters jde o radikální změnu kanonického práva.
17. 12. 2019Aktualizováno17. 12. 2019, 14:52|

Katolická církev zřídila linku a web pro oběti zneužívání. Duchovní nabízejí i psychologickou či právní pomoc

Česká biskupská konference a konference vyšších řeholních představených chtějí poskytnout péči a pomoc nezletilým a zranitelným obětem pohlavního zneužití duchovními. Zřídily proto internetovou stránku ochrananezletilych.cz. V úterý to sdělil generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl.
30. 4. 2019|