Jízdenky na začátek prázdnin rychle mizí. Dopravci posílí oblíbené spoje

Většina dopravců na konci školního roku posílí oblíbené spoje. Na začátku prázdnin má veřejnost tradičně velký zájem o cestování vlakovou a autobusovou dopravou. Jízdenky tak rychle mizí. Oslovení dopravci budou kapacitu spojů navyšovat hlavně v pátek 30. června a první červencový víkend. A to především mezi Prahou, Moravou a Slovenskem.

Dopravci už teď zaznamenávají větší zájem o oblíbené linky. Počítají proto s přidáváním posilových vozů. „Zvýšený zájem o jízdenky na pátek 30. června a první prázdninový víkend evidujeme v autobusové i vlakové dopravě. Budeme maximálně posilovat kapacitu jednotlivých spojů,“ uvedla pro Českou televizi Alexandra Janoušek Kostřicová ze společnosti RegioJet. Na trase Praha–Košice tak proto například budou od 1. července jezdit místo dvou vlakových spojů tři.

Také České dráhy budou posilovat spoje, hlavně z Prahy do regionů. Mezi nejvytíženější patří vlaky z Prahy na Moravu, ale i do Českých Budějovic nebo Plzně. „I přes posílení je však potřeba očekávat ve špičkových časech vysoké obsazení železničních spojů ČD, proto doporučují včasné pořízení rezervací,“ uvedl za České dráhy mluvčí Emanuel Vittek.

Naopak společnost LeoExpress počet spojů navyšovat nebude. A to i přes zvýšený zájem o cestování ve zmíněném období.

Vlakem ale lidé cestují také na dovolenou za hranice. Oblíbené jsou nejen spoje na Slovensko, ale také do Polska, Rakouska nebo Chorvatska. „U nás patří dlouhodobě k oblíbeným linka Praha – Brno – Vídeň – Budapešť. V loňském roce zaznamenala meziroční nárůst o 150 procent. I letos jí budeme dále posilovat,“ uvedla za společnost RegioJet Alexandra Janoušek Kostřicová.