Jedna z mála lidoveckých radostí. Uherskobrodský starosta Kunčar obhájil post senátora

Senátorem za Zlínsko zůstane uherskobrodský starosta Patrik Kunčar (KDU-ČSL). Stejně jako před čtyřmi roky porazil bývalého zlínského hejtmana Libora Lukáše (za Soukromníky). Kunčar ve druhém kole získal 60,77 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo 18,81 procenta voličů.

„Mám z toho obrovskou radost. Všem voličům a podporovatelům děkuji, že mi dali svůj hlas, že mě podrželi, a to i v těžkých chvílích, protože ta kampaň nebyla vždy úplně čistá. Jsem moc rád, že na Slovácku a Valašsku jsou lidé, kteří stále věří v dobro a nedají se koupit za peníze,“ řekl znovuzvolený senátor Kunčar.

Do Senátu se dostal už v roce 2014 v doplňovacích volbách poté, co se Tomio Okamura (tehdy Úsvit, nyní SPD) stal poslancem. Už minule se o senátorskou funkci utkal s Liborem Lukášem. Lidovecký kandidát před čtyřmi lety vyhrál s 63,16 procenta hlasů, letos byl jeho zisk menší.

Do politiky vstoupil Kunčar po komunálních volbách v roce 2006, kdy byl zvolen do městského zastupitelstva Uherského Brodu. O čtyři roky později se stal starostou. Ve funkci řešil například situaci po výbuchu muničních skladů ve Vlachovicích či po řádění osminásobného vraha v restauraci v Brodě. V minulosti neúspěšně kandidoval do zastupitelstva Zlínského kraje i do sněmovny.

Když měl před druhým kolem vybrat nejdůležitější body ze svého programu, uvedl Kunčar dostupné bydlení, řešení dopravní infrastruktury i bezpečnost a migraci. Chtěl by pokračovat ve stávajícím výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. „Této problematice se dlouhodobě věnuji, mám spoustu kontaktů, zkušeností, vím, co je kde potřeba,“ zmínil.

Poražený protikandidát Libor Lukáš uvedl, že se na výsledku voleb odrazila poměrně nízká volební účast. „Nepřišli ani ti, kteří volili mě a pana Kunčara v prvním kole, ten poměr je viditelný, lze vidět, že do druhého kola se zapojila menší část. Nálada ve společnosti je taková, že větší sympatie měl pan Kunčar,“ řekl.

Kunčarova obhajoba mandátu je každopádně pro lidovce jedním z mála úspěchů v druhém kole. Minulý týden sice hned v prvním kole zvítězil Jiří Čunek (KDU-ČSL) s více než padesáti procenty a stal se senátorem, tento víkend se ale do Senátu nedostal ani předseda lidovců Pavel Bělobrádek ani exministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Lidovci také podporovali bývalého prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše, který podobně jako Čunek získal funkci v prvním kole.

Senátní duel: obvod Zlín (zdroj: ČT24)