Jatka, odkud bylo video s kopáním do zvířat, čeká přísnější dozor. Kárný postih dopadá na veterináře

Na jatkách ve Všeticích na Benešovsku, u kterých podali veterináři po zveřejnění videa s kopáním do zvířat trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli týrání zvířat, chtějí inspektoři do budoucna dělat častěji kontroly vykládky zvířat. Středočeským veterinářům pak budou uložená kárná opatření, řekl v pátek mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Zda půjde o písemné důtky nebo o vážnější opatření, ale zatím nesdělil.

„V souladu se služebním zákonem budou přijata kárná opatření od ředitele Krajské veterinární správy pro Středočeský kraj až po řadového inspektora na dotčených jatkách,“ uvedl Vorlíček.

Podle něj nebyly na tamních jatkách vedené řádné záznamy o příjmu zdravotně nezpůsobilých zvířat, která by bylo třeba porazit již ve voze. 

„Do budoucna bude vyžadováno vedení této evidence. Veterinárním dozorem bude vyžadováno, aby zvířata měla zvláštní vyšetření, že jsou způsobilá příjmu na jatka. Do budoucna budou veterinární inspektoři provádějící dozor na těchto jatkách častěji než dnes přítomni při vykládce zvířat. V případě, že si nebude personál jatek jistý způsobilostí zvířete, musí přivolat veterinárního inspektora, který rozhodne o dalším postupu,“ dodal mluvčí.

Případ ve Všeticích již podle něj řeší policie, veterináři začali s kontrolami osmi dodavatelů skotu, kteří zásobovali tamní jatka. „Bude prověřováno, zda byla dodávána jen zdravotně způsobilá zvířata. Na jatkách se uskuteční opakované důsledné proškolení pro oblast welfare. Bude proškolen veškerý personál, který přichází do kontaktu se zvířaty,“ uzavřel.

Protiprávní užívání elektrických pohaněčů

Po zjištění na jatkách nařídil v minulém týdnu ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) plošné kontroly porážek. Veterináři zkontrolovali zhruba 90 procent z 207 českých jatek, kde se porážejí velká hospodářská zvířata. Při kontrolách, které se týkaly i dokumentace z letošního roku, zjistili pochybení v pohodě zvířat v devíti procentech případů.

Podle dřívějšího vyjádření mluvčího bylo při kontrolách také zjištěno, že ne všechna jatka jsou vybavená k poražení zvířete, které nemůže například vstát po zranění, které utrpělo při přepravě na jatka.

„Do budoucna by měla pro podobné případy být vybavena všechna jatka,“ uvedl tehdy. Na dotyčném videu z Všetic bylo vidět používání mimo jiné elektrických pohaněčů na hlavy a trup zvířat, což se podle zákona nesmí. Josef Komárek, jednatel firmy Jokoma, která jatka provozuje, minulý týden potvrdil, že video pochází z tamního závodu. 

Jde podle něj o pochybení jednotlivce, nikoliv běžnou praxi. Podle Lukáše Vincoura z iniciativy Zvířata nejíme, který video zveřejnil, jde o záběry z letošního léta. „Dochází k tomu, že používají elektrické pohaněče na místa, kde nesmějí, jako jsou hlava a záda. Pak je tam tahání zraněného zvířete za hlavu,“ popsal. Iniciativa se snaží prosadit, aby byly na českých jatkách povinné kamery, které by podobné excesy zachytily.