Velká kontrola jatek: Veterináři našli pochybení v devíti procentech letošních případů, zaměřili se na pohodu zvířat

V reakci na možné týrání zvířat na jatkách ve středočeských Všeticích proběhla velká kontrola jatek, kterou nařídil ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Veterináři zkontrolovali v uplynulém týdnu zhruba 90 procent z 207 českých jatek, kde se porážejí velká hospodářská zvířata. Při kontrolách, které se týkaly i dokumentace z letošního roku, zjistili pochybení v pohodě zvířat v devíti procentech případů (v průběhu letošního roku), oznámil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

„Kontroly se zaměřily zejména na oblast welfare (pohody) zvířat a také na vykládku zvířat. V rámci kontrol bylo zjištěno, že nějaké porušení welfare bylo v průběhu letošního roku zjištěno na devíti procentech jatek – například úhyny při přepravě a ve stáji, opakované omračování zvířat, zranění při přepravě, nepřiměřené používání elektrického pohaněče,“ řekl mluvčí veterinářů Vorlíček.

Podle něj bylo při kontrolách také zjištěno, že ne všechna jatka jsou vybavena k poražení zvířete, které nemůže například vstát po zranění, které utrpělo při přepravě na jatka. „Do budoucna by měla pro podobné případy být vybavena všechna jatka.

Do budoucna by měli veterinární inspektoři provádějící dozor na jatkách být častěji než dnes přítomni při vykládce zvířat, a to přesto, že platná veterinární legislativa povinnost fyzické přítomnosti inspektora u každé vykládky zvířat nevyžaduje,“ uvedl Vorlíček.

Veteřináři zkontrolovali zhruba 90 % zařízení. Na zbývajících jatkách nemohly být provedeny kontroly, hlavně kvůli tomu, že jejich provoz není pravidelný a v době kontroly se tam zvířata neporážela.

Video ukázalo kopání do zvířat ve Všeticích

Kontrolu jatek nařídil ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) poté, co se na veřejnost dostalo video, kde je vidět kopání do zvířat na jatkách ve Všeticích. Josef Komárek, jednatel firmy Jokoma, která jatka ve Všeticích provozuje, minulý týden potvrdil, že video pochází z tamního závodu. Jde podle něj o pochybení jednotlivce, nikoliv běžnou praxi. Veterináři oznámili, že podali na jatka trestní oznámení kvůli podezření z týrání zvířat.

Ministr Toman také požádal ředitele SVS Zbyňka Semeráda, aby vyvodil důsledky ve středočeské krajské veterinární správě. „A také aby zkontroloval všechny dodavatele zvířat na ta jatka. Je to soubor opatření, předpokládám, že ředitel mi dá do týdne informaci ohledně kontrol a navržených opatření,“ dodal v úterý ministr zemědělství.

Podle Lukáše Vincoura z iniciativy Zvířata nejíme, který video zveřejnil, jde o záběry z letošního léta. „Dochází k tomu, že používají elektrické pohaněče na místa, kde nesmějí, jako jsou hlava a záda. Pak je tam tahání zraněného zvířete za hlavu,“ popsal. Iniciativa se snaží prosadit, aby byly na českých jatkách povinné kamery, které by podobné excesy zachytily.