Jasný obraz, čistý zvuk, ale možná také nákup nové televize. Druhá vlna digitalizace začala

Události: Druhá vlna digitalizace televizního vysílání (zdroj: ČT24)

Víc programů a lepší obraz má přinést druhá vlna digitalizace televizního vysílání, její zkušební fáze začala v březnu. Stávající síť se má úplně vypnout do čtyř let. Pak už na většině současných televizorů nenaladí diváci žádný program z tuzemských pozemních vysílačů. O přechodu na nový systém se mluvilo na konferenci o moderních technologiích v Hradci Králové.

Od března mohou vysílání druhé generace vyzkoušet diváci v Praze a středních Čechách
Zdroj: České radiokomunikace

Desítky nových kanálů přinesla už první vlna digitalizace. Druhá generace digitálního vysílání posune úroveň ještě dál, kromě dalších programů bude mít v novém standardu televizní vysílání čistší obraz než dosud. Zlepšit se mají i přechody mezi barvami i jejich sytost.

„Nové digitální vysílání přinese divákům možnost sledovat všechny kanály České televize ve vysokém rozlišení,“ vysvětluje generální ředitel ČT Petr Dvořák.

K tomu je ale potřeba přístroj, který dokáže takový signál přijímat. Jednou z možností je koupit si set top box, jehož cena začíná na 800 korunách. Druhou pak pořízení nové televize od 5000 korun výš.

Nové televize už jsou připraveny

Televize splňující standardy DVB-T2 jsou označeny tímto logem
Zdroj: ČT24

„Většina lidí řeší novou digitalizaci právě přes televize. Novinky pro rok 2017 již všechny umí nový standard,“ uvádí mluvčí prodejce Datart Iva Pavlousková. Takových televizí je na trhu přes 80 procent. A jen jeden z deseti zákazníků si dnes kupuje přístroj bez potřebných parametrů.

„Televizory, které splňují standard (DVB-T2 HEVC) v plném rozsahu a jsou námi ověřeny a změřeny, tak jsou označeny logem Ověřeno,“ říká Marcel Procházka z Českých radiokomunikací. Podrobnosti lidé najdou také na webu www.dvbt2overeno.cz.

Zatím ale není potřeba s nákupem spěchat, na nový systém se bude přecházet postupně. A lidé, kteří sledují výhradně satelitní nebo kabelové vysílání, nemusí nic řešit ani do budoucna.

  • DVB-T2 HEVC (Digital Video Broadcasting – Terrestrial; High Efficiency Video Coding) je budoucí standard pozemního televizního vysílání v Česku. Divákům přinese pořady ve vysokém HD rozlišení, lepší kvalitu přenosu zvuku, jasně ostrý obraz a plnou sytost barev. Kvalitnější mají být také přechody mezi jednotlivými barvami.
  • Přechod ze současného na nový standard bude probíhat postupně. Současné vysílání i nová síť budou fungovat dva až tři roky souběžně. Diváci tak budou mít možnost se na definitivní přechod připravit. Nová televize musí mít DVB-T2 tuner s podporou kodeku HEVC/H.265.
  • Vypínání současných sítí se dotkne zhruba poloviny domácností, které přijímají televizní signál na klasickou pokojovou nebo venkovní anténu, případně společnou televizní anténu. Tedy těch, kteří mají příjem televize zdarma. Netýká se tedy zákazníků kabelových a satelitních společností ani IPTV.
  • Od března si mohou nový signál vyzkoušet diváci v Praze a středních Čechách. Během roku 2017 se potom v několika fázích rozšíří souběžné vysílání na celou republiku.
  • Definitivně by se mělo podle plánu vysílat už jen v novém systému od 1. února 2021. Konečný termín ale bude muset schválit vláda.
  • Zdroj: ČRa