Izrael v minulosti nedal českým neziskovkám registraci, ty teď nemohou pomáhat

Velké neziskové organizace Člověk v tísni nebo Lékaři bez hranic nezajistí Izraeli žádnou humanitární pomoc, kterou obvykle po katastrofách nebo ve válečných konfliktech zajišťují. Přestože se obě organizace v minulosti pokoušely získat v zemi potřebnou registraci, aby na místě mohly působit, izraelské úřady jim nevyhověly. Pomoc neshromažďuje ani Český červený kříž. Sbírku naopak v nadcházejících dnech spustí Federace židovských obcí.

„Vybrané finanční prostředky budou směřovány na nákup humanitární pomoci, případně na obnovu života lidí, kteří přežijí,“ vysvětluje předseda Federace židovských obcí v ČR Petr Papoušek.

Ve středu taky spustila sbírku SOS Izrael dárcovská platforma Znesnáze21. Dosud v ní lidé přispěli přes 8 tisíc korun. Finance putují rodinám a obětem teroristických útoků hnutí Hamás.

Izrael nás nikdy nepotřeboval

Velké humanitární neziskové organizace ale sbírku neplánují, na místě totiž nepůsobí. „Opakovaně jsme se v minulých letech pokoušeli získat registraci, ani jednou jsme ji nedostali. A teď není šance se tam dostat,“ popisuje za organizaci Člověk v tísni Adriana Černá.

Stejně tak Lékaři bez hranic v Izraeli nepracují, přestože v minulosti pomoc nabízeli. „Izrael nás nikdy nepotřeboval díky tomu, že má zdravotnictví na vynikající úrovni,“ doplňuje Tereza Wyn Haniaková za Lékaře bez hranic. Sbírku zatím neplánuje ani Český červený kříž, dosud nedostal odezvu od partnerských organizací na místě.