Ir podezřelý ze zneužívání dětí bude vydán zpět do vlasti

Praha - Patrick Burnell, který je podezřelý z rozsáhlého zneužívání dětí ve své vlasti a skrýval se v České republice, může být vydán k trestnímu stíhání do Velké Británie. Rozhodl o tom pražský městský soud. Jedenadvacetiletý muž podle policie spáchal 16 trestných činů souvisejících s pohlavním zneužíváním dětí. V Británii mu hrozí až doživotní trest vězení. Obě strany se vzdaly práva na stížnost, verdikt je tedy pravomocný.

O předání do Británie muž sám požádal. Podle předsedy senátu Pavla Bendy je jeho vydání nyní otázkou několika málo dní. „Neudělal jsem nic, z čeho jsem byl obviněn, ale byl bych moc rád, kdybych mohl jet do Velké Británie co nejdříve, abych tam mohl dokázat, že jsem nic neprovedl,“ řekl dnes Burnell u soudu. 

Podezřelý měl páchat trestnou činnost na území Británie v letech 2003 až 2006. Podle mluvčího soudu Petra Kulawiaka jej britské úřady viní z
dvou pohlavních napadení dítěte. Na internetových serverech se měl seznamovat s dvanáctiletými až třináctiletými dívkami, které měl zvát na projížďky autem a poté znásilnit. Navíc je podezřelý i z pořizování a držení dětské pornografie a dalších podobných trestných činů.

Čeští policisté mladíka dopadli na základě eurozatykače ve spolupráci s Interpolem v polovině července. Z Česka, kde údajně pobýval dva roky, se chystal odcestovat. Trestné činnosti se zde podle policie nedopustil. Z pronajatého bytu v Praze 10 téměř nevycházel a podle policie se choval velmi nenápadně. Policie původně Burnella označila za Brita, soud ale dnes upřesnil, že má irské státní občanství.