Hrady a zámky vyhlížejí druhou covidovou sezonu, chystají nové trasy i audioprůvodce do mobilu

Památky v Česku nabízejí bezkontaktní audioprůvodce do mobilu nebo informační stojany. Vyrovnávají se tak už s druhou sezonou ovlivněnou epidemií covidu-19. Její začátek závisí na rychlosti uvolňování protiepidemických opatření. Hrady a zámky mezitím připravují nové prohlídkové trasy a upravují interiéry.

Novinku v podobě audioprůvodce do mobilu nabídne letos návštěvníkům Karlštejn i Český Krumlov. „Chtěli jsme bezkontaktní provádění turistů a druhou možností by byl audioguide (elektronické zařízení s nahrávkami – pozn. red.), který by se ale musel neustále dezinfikovat,“ vysvětluje kastelán hradu Český Krumlov Pavel Slavko.

„Audioprůvodce jsme plánovali už dlouho, ale koronavirus ukázal, jak je užitečný,“ říká karlštejnský správce Lukáš Kunst. „Lidé si ho budou moci stáhnout a poslechnout i na nádvoří, což přijde vhod, pokud bude dovnitř moci jen velmi omezený počet lidí,“ dodává.

Uzavřená pevnost, nebo Na kafe s kastelánem

Na tomto hradu také využili pokles počtu turistů a vymysleli prohlídku s názvem Karlštejn jako uzavřená pevnost. Maximálně devět účastníků si bude moci prohlédnout celý areál i s nádvořím bez dalších turistů. Tuto zkušenost už mají na hradě z loňského května a června. Stejně jako loni chtějí zařadit i mimořádnou prohlídku pro šest lidí nazvanou Na kafe s kastelánem.

Hrad Bouzov připravil do menších místností informační texty, které si návštěvníci sami přečtou. Kvůli možnému přenosu virů během hlasitých projevů se s průvodcem počítá jen ve větších prostorech. „Texty budou na malých malířských stojanech, kterých bude v místnosti více, aby lidé nestáli u jednoho,“ popisuje kastelánka hradu Zuzana Šulcová.

Druhým rokem také Bouzov otevře venkovní prohlídku vedoucí hradním příkopem. „Jde o jedinou prohlídku hradu, na kterou můžete třeba i se svým psem,“ dodává Šulcová.

Ano před Ferdinandem a Žofií

Zámek Konopiště zase doplnil některé autentické předměty. „Měli jsme dost času na přípravu a využili jsme ji na zkoumání archiválií,“ říká kastelánka zámku Jana Sedláčková. Pracovali tedy na tom, aby místnosti co nejautentičtěji odpovídaly době, kdy v nich žil arcivévoda František Ferdinand d'Este s českou šlechtičnou Žofií Chotkovou.

Díky uzavření pro veřejnost zámek nabízí také například svatby i v běžně nedostupných místnostech. „Mimořádně je svatbám zpřístupněný Růžový salonek, kde je ornát ze svatebních šatů Žofie a svatební fotka Žofie a Ferdinanda,“ dodává Sedláčková.