Hamáček: Změny na státním zastupitelství by vedly k vážné debatě koalice

Předsedu ČSSD Jana Hamáčka překvapilo ohlášené rozhodnutí ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) odejít z vlády. Neměl žádné signály, které by tomu nasvědčovaly. Pokud by výměnu v čele ministerstva doprovázely nějaké změny na státním zastupitelství, bylo by to na vážnou debatu vládní koalice, reagoval Hamáček.

„Neměl jsem žádné signály o tom, že by se chystal odejít,“ uvedl Hamáček v reakci na Kněžínkův krok. Vicepremiér také řekl, že k jakýmkoliv změnám na státním zastupitelství nevidí důvod. „Kdyby k nim mělo docházet, to by možná dávalo za pravdu těm spekulacím,“ řekl s odkazem na prohlášení opozičních politiků, že Kněžínek musel skončit v souvislosti se středečním rozhodnutím policie navrhnout obžalovat premiéra Andreje Babiše (ANO) a ostatní obviněné v kauze Farmy Čapí hnízdo.

Sociální demokracie si podle Hamáčka při vstupu do vlády s ANO uvědomovala, že případ údajného dotačního podvodu by se mohl vyvíjet. „Věděli to i naši členové (při hlasování ve stranickém referendu), je to věc, o které jsme věděli, když jsme do té koalice šli,“ uvedl. Pokud ANO jen mění ministra, je to čistě v politické rovině, dodal. „Pokud by někdo začal spekulovat o změnách v systému státního zastupitelství, to už by bylo na vážnou debatu v rámci koalice,“ konstatoval. Na adresu bývalé členky ČSSD Marie Benešové uvedl, že je to zkušená právnička.

Předseda KSČM Vojtěch Filip řekl, že komunisté neměli k ministrovi spravedlnosti velké výhrady. Souvislost s případem Čapího hnízda na rozdíl od opozice nevidí. „Teprve teď se to dostává do pravomoci resortu spravedlnosti, předtím to bylo v resortu vnitra. Naopak takový krok spíše zvýší tlak na státní zastupitelství jako systém a to příliš nepomůže ani té kauze, ani ministerstvu spravedlnosti,“ konstatoval Filip.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil je přesvědčen, že Kněžínek odchází z rozhodnutí Andreje Babiše. „A teď je otázka, jaká je souvislost mezi rozhodnutím Andreje Babiše vyměnit ministra spravedlnosti a jeho kauzou. Jeho trestní kauza postupuje do další fáze, jde k obžalobě, a tedy celou kauzu ponese nyní státní zastupitelství, nikoli policie. A ve stejnou chvíli se mění ministr spravedlnosti, který má obrovský vliv na personální složení státního zastupitelství,“ říká někdejší ministr spravedlnosti.

Vláda a trestní kauzy premiéra

Podle Pospíšila se nabízí možné vysvětlení, že skrze prezidentovi loajální postavu v čele resortu spravedlnosti může premiér chtít ovlivnit průběh kauzy Čapí hnízdo. V případě, že by snad Marie Benešová chtěla odvolávat vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou nebo dávat návrh na odvolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, byli bychom podle Pospíšila „banánovou republikou“.

Předseda ODS Petr Fiala označil situaci za nepřijatelnou a neuvěřitelnou. „Toto je mimořádně vážná kauza. Policie navrhuje obžalovat premiéra a ten narychlo vyměňuje ministra spravedlnosti,“ uvedl.

Místopředseda poslanců ODS Marek Benda dodal, že Kněžínkova demise je zcela zjevně vynucená. „Vysoce pravděpodobně souvisí s návrhem na obžalobu premiéra a dalších členů jeho rodiny. Pokládáme za naprosto nepřijatelné, aby vláda ČR byla ovlivňována osobními kauzami premiéra,“ konstatoval.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš na Twitteru uvedl, že Kněžínek pod tlakem rezignoval. „Životnost ministrů v Babišově vládě je tak krátká, že si nestačím ani aktualizovat tabulku,“ uvedl. 

Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek novinářům řekl, že ho Kněžínkova rezignace překvapila. „Považuji to za velmi nestandardní, když před pár dny vyšetřovatelé odevzdali spis Čapího hnízda státním zástupcům. Právě v tuto chvíli měl ministr spravedlnosti prokázat odvahu a hájit nezávislost českého soudnictví a vyšetřování,“ řekl. Odstoupení považuje za projev zbabělosti.

„Nestabilita této vlády kulminuje právě v době, kdy policie navrhla obžalovat premiéra Babiše, to není dobré. Pokud Kněžínka nahradí Benešová, slavit bude především Hrad. Bude zajímavé sledovat dění kolem nejvyššího státního zástupce Zemana, o jehož odvolání Hrad dlouhodobě usiluje,“ napsal předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan.

Nejvyššího státního zástupce Zemana rezignace ministra spravedlnosti překvapila, svého případného odvolání, před kterým varují někteří zástupci opozice, se však nebojí. V současné době by podle něj postrádalo demokratický prvek. „Kdybych žil ve strachu o svoji pozici, tak to by bylo špatné,“ řekl.

Je zřejmé, že čím víc se dostává Andrej Babiš do úzkých, tím více se stává vláda vládou Miloše Zemana. Marie Benešová je blízká prezidentu Zemanovi a je tak spíše jeho kandidátkou na ministryni spravedlnosti.
Jan Farský
člen ústavně-právního výboru

Předseda SPD Tomio Okamura vidí ve výměně v čele ministerstva signál svědčící o tom, že Andrej Babiš nemá k dispozici odborníky, které v každé předvolební kampani slibuje. Nicméně z pohledu programových priorit jeho hnutí konec Kněžínka vítá třeba proto, že nepřipravil žádný návrh na změnu zákona v oblasti exekucí. Marii Benešovou Okamura zná a považuje ji za odbornici. „Je otázkou, jaké bude mít schopnosti tuto problematiku, o které jsem hovořil, změnit,“ dodal.

Politolog: Ve vládě posiluje Hrad

Podle politologa Lukáše Valeše znamená ohlášený příchod Marie Benešové do vlády jedno – v koalici posiluje své pozice Hrad. „Do vlády se dostává třetí politická síla, vedle ANO a ČSSD jsou to už dva lidé prezidenta republiky,“ řekl Valeš v 90' ČT24 s narážkou na ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD), který má k prezidentovi také blízko.

Domnívá se, že Andrej Babiš mohl jmenování Benešové, která si s prezidentem rozumí, nabídnout jako kompenzaci za Dana Ťoka a Martu Novákovou. Oba ve vládě skončí současně s Janem Kněžínkem a oběma v minulosti vyjadřoval Miloš Zeman podporu.

Zároveň ale to, že má na ministerstvo spravedlnosti přijít Marie Benešová, která není členkou ANO, ukazuje podle politika na jiný problém. „Je velmi nepříjemnou skutečností, že ČSSD ani ANO nemají odborné zázemí, nemají připraveny kandidáty, kteří by v případě potřeby mohli být nominováni na ministry,“ upozornil Lukáš Valeš.