Exmanažeři pojišťovny EGAP jsou definitivně osvobozeni. Nejvyšší soud odmítl dovolání Stříže

Případ bývalých manažerů státní pojišťovny EGAP Jiřího Skuhry a Karla Plevy definitivně končí. Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž neuspěl s dovoláním proti osvobozujícímu rozsudku. České televizi to sdělil mluvčí zastupitelství Petr Malý. Stříž chtěl případ týkající se projektu výstavby cementárny ve Vietnamu vrátit na začátek. Podle Nejvyššího soudu ale bylo jeho dovolání neopodstatněné.

„Nejvyšší soud odmítl dovolání nejvyššího státního zástupce jako zjevně neopodstatněné,“ uvedl Malý. „Námitky nejvyššího státního zástupce podle Nejvyššího soudu neodpovídají dovolacím důvodům stanoveným trestním řádem,“ vysvětlil mluvčí.

Stříž v dovolání požadoval, aby kauzu znovu projednal prvoinstanční Obvodní soud pro Prahu 1. Ten se případem začal poprvé zabývat na jaře 2017. O dva roky později oba muže poprvé osvobodil. O případu pak rozhodoval ještě dvakrát a pokaždé oba muže zprostil obžaloby. Pravomocný osvobozující rozsudek vynesl odvolací pražský městský soud loni v září. Verdikt teď potvrdil i Nejvyšší soud.

Muži čelili obžalobě z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Konkrétně šlo o pojištění úvěru na projekt výstavby cementárny ve Vietnamu. Pro Skuhru státní zastupitelství navrhovalo nepodmíněný trest vězení, pro Plevu podmínku, pro oba také zákazy činnosti ve vedení bank a pojišťoven a úhradu škody.

Projekt za miliardy

Skuhra byl obchodním ředitelem EGAP, Pleva generální ředitel pojišťovny. Podle obžaloby v roce 2010 v dokumentech pro jednání dozorčí rady EGAP o pojištění úvěru od České exportní banky mazali a zkreslovali informace o rizikovosti projektu a ignorovali rizika, na které je upozorňovali zaměstnanci pojišťovny. Žalobci škodu vyčíslili na několik stovek milionů korun.

Obžalovaní se hájili tím, že postupovali standardně, naplňovali exportní politiku státu a projekt měl podle nich předpoklady k tomu, aby skončil komerčním úspěchem. Obvodní soud pro Prahu 1, který muže třikrát osvobodil, pak trval na tom, že o pojištění úvěru jednomyslně rozhodlo celé představenstvo pojišťovny a že v obžalobě chybí, v čem konkrétně měla spočívat trestní odpovědnost právě Skuhry a Plevy.

Kauza se týká stavby cementárny, jejímž investorem byla vietnamská společnost Phu Son Cement a hlavním dodavatelem česká Inekon Group. Česká exportní banka nakonec z projektu kvůli pochybnostem odešla a úvěr 2,5 miliardy korun investorům poskytla soukromá PPF banka, která si jej pojistila právě u státní EGAP. Projekt však následně zamrzl, když vietnamská strana nedokázala splácet. PPF banka proto čerpání úvěru zastavila a zažádala EGAP o pojistné plnění v řádu stamilionů korun.