Důvěra v prezidenta a Sobotkův kabinet se po vládní krizi výrazně propadla

Důvěra v prezidenta a vládu se podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) v souvislosti s vládní krizí silně propadla: Hlavě státu v květnu důvěřovalo 41 procent lidí, zatímco v předchozích dvou měsících to bylo vždy 55 %. Miloši Zemanovi naopak nedůvěřovalo 56 procent lidí, v dubnu to bylo 42 %. Výsledky se podle průzkumu zhoršily i vládě, sněmovně, Senátu, starostům a místním zastupitelstvům.

Důvěra ve vládu spadla na 23 procent z dubnových 40 procent, nedůvěra se vyšplhala z dubnových 56 procent na nynějších 74 procent. Podle nyní zveřejněného průzkumu CVVM je to nejhorší výsledek kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Spokojenost lidí s politickou situací byla podle CVVM nejhorší od konce roku 2013, kdy se po předčasných volbách do sněmovny teprve formoval nynější kabinet. Spokojenost v první polovině května vyjádřila jen desetina lidí, nespokojeno bylo 67 procent občanů. V dubnu přitom bylo se situací spokojeno 19 procent dotázaných, nespokojeno bylo 41 procent.

Rozkol ve vládním táboře se projevil podle CVVM i na důvěře ve sněmovnu, která se propadla z dubnových 30 procent na nynějších 21 procent. „U vlády a Poslanecké sněmovny se důvěra propadla na nejnižší úroveň od voleb v roce 2013. U prezidenta je pak aktuální hodnocení nejhorší od počátku roku 2015, horší výsledek byl naposledy zaznamenán v prosinci 2014,“ uvedlo CVVM.

O tři procentní body si pohoršil také Senát na aktuálních 27 procent, což i v jeho případě byl nejhorší výsledek od roku 2013. Obdobný pokles postihl také důvěru ve starosty, hejtmany a krajská i obecní zastupitelstva. Přesto starostové s 61 procenty a místní zastupitelstva s 60 procenty patří mezi nejdůvěryhodnější. 

Přesun voličů

Podle nedávno zveřejněného průzkumu společnosti Median pro Český rozhlas, ztratil prezident svým postojem ve vládní krizi část voličů. Naopak přibylo potenciálních voličů bývalého předsedy Akademie věd ČR Jiřího Drahoše. I přesto by teď nejvíc Čechů v prezidentských volbách hlasovalo pro Zemana.

Pokud by se nyní konaly volby hlavy státu, dostal by Zeman 35 procent hlasů, o dva procentní body méně než v dubnu. Drahošovy volební preference stouply ze 17 na 24 procent. Podnikatele Michala Horáčka by volilo stejně jako v dubnu 20 procent lidí. Podle Medianu ubyli Zemanovi voliči hlavně mezi staršími lidmi.