Dopravní podniky trápí zdražení energií. Jízdné v některých městech vzroste

Události: Vyšší cena energií zdraží MHD (zdroj: ČT24)

Zdražování energií zasáhne i oblast hromadné dopravy. Třeba plzeňskému dopravnímu podniku (PMDP) stoupnou náklady na elektřinu o sto až 150 procent. Radnice bude muset v rezervách najít navíc desítky milionů. Řada měst ale už plánuje zdražování jízdného.

Kvůli zdražení energií odhadly Plzeňské městské dopravní podniky náklady na příští rok o 30 až 40 milionů korun vyšší než letos. Nového dodavatele vysoutěžily teprve v říjnu. „Nějakou dobu samozřejmě zabralo výběr burzy a příprava kompletních podkladů. Hned v prvním možném termínu jsme se zúčastnili prvních aukcí, ale bohužel už to bylo v době, kdy cena energií rostla,“ řekl mluvčí PMDP René Vávro.

Podle náměstka primátora Plzně Michala Vozobuleho (TOP 09) je možné zhruba 65 milionů korun vzít z fondu rozvoje a rezerv rozpočtu města. „Dopravní podnik by měl případně ještě přijít s nějakým návrhem úspor,“ dodal Vozobule.

Problémy řeší i další velká města

Zvýšené náklady na energie chce pokrýt i vedení Brna a stejně tak Ostrava, které bude chybět až 150 milionů korun. Dopravní podnik hlavního města Prahy nárůst vyčíslil dokonce na 560 milionů korun. O případném zdražení bude město teprve jednat. V Českých Budějovicích už jinou možnost nevidí.

„Situace u nás kvůli opatřením, která tady byla, dospěla do situace, kdy máme poměrně významně nižší tržby. Náklady zůstaly stejné. A když se podíváme na cenu pohonných hmot, tak raketově rostou také,“ uvedl předseda Sdružení dopravních podniků ČR Tomáš Pelikán.

Naopak Pardubice mají cenu elektřiny zafixovanou až do roku 2022. Nárůst ceny tak vůbec nepocítí.