TÉMA

Tomáš Pelikán

Pardubický dopravní podnik nainstaluje do všech vozů kamery

Ve všech vozech městské hromadné dopravy v Pardubicích budou přibližně do konce roku kamery. Budou monitorovat případné incidenty a sloužit jako důkazní materiál. Mohou působit i preventivně, řekl provozně technický náměstek Dopravního podniku města Pardubic Petr Drápalík. Kamery mají chránit nejen cestující, ale i řidiče a revizory.
22. 3. 2023|

V Hradci i Pardubicích chystají změny v MHD. Důvodem je nedostatek řidičů

Dopravní podniky v Hradci Králové a Pardubicích chystají změny v provozu MHD, a to kvůli nedostatku řidičů. Už dříve docházelo ve městech v Česku k omezování linek, se začátkem školního roku se však většinou provoz vrátí do normálu. V Pardubicích se ale od 1. září chystají na další omezení autobusů či trolejbusů, v Hradci Králové zase zavedou dopravu v taktu.
16. 8. 2022|

Modernizovali vozový park, teď neví, zda budou mít na provoz. Náklady městských dopravců stouply o 1,5 miliardy

Rostoucí ceny energií a paliv dál prodražují dopravu v Česku. Náklady městských dopravních podniků kvůli tomu letos oproti loňsku vzrostou o zhruba 1,5 miliardy korun. Zvyšující se výdaje podniků budou zřejmě muset kompenzovat města, hrozí i zdražování jízdného, případně omezování provozu.
2. 8. 2022|

Za jízdenky si lidé připlatí. Zdražení by podle ředitele Českých drah mělo být do dvaceti procent

Lidé si už brzy připlatí za cestování vlakem, dálkovými autobusy i hromadnou dopravou ve městech. Podle ředitele Českých drah (ČD) Michala Krapince vzrostou ceny jízdenek nejméně o tři procenta, někde ale až o pětinu. Důvodem jsou především rostoucí náklady na energie a pohonné hmoty.
15. 5. 2022|

Cena benzinu a nafty prudce roste, vláda zruší silniční daň a přimíchávání biosložky

Ceny pohonných hmot v Česku nadále výrazně rostou. Vláda proto rozhodla o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a také o zrušení silniční daně pro osobní vozy a dodávky do 12 tun. Informovalo o tom ministerstvo financí. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že ministerstvo průmyslu bude kontrolovat umělé zvyšování marží u pohonných hmot. Část dopravců uvedla, že kvůli rostoucím cenám paliv může zdražit jízdné v MHD nebo se snížit provoz veřejné dopravy – o řešeních vyšších nákladů jednají s městy.
9. 3. 2022Aktualizováno9. 3. 2022, 21:43|

Trolejbusy brázdí Pardubice 70 let. Město plánuje síť rozšířit

Trolejbusová doprava právě slaví v Pardubicích sedmdesát let od zahájení provozu, první linka vedla do Lázní Bohdaneč a vyjela v lednu 1952. Trolejbusů bude v Pardubicích nejspíš vidět v budoucnu víc než dosud. Vozidla na elektrický pohon začnou mírně převažovat nad autobusy. Jsou bezemisní a s přídavnými bateriemi mohou dojet i mimo trolejovou síť, řekl ředitel dopravního podniku Tomáš Pelikán. Ve městě to ale neměly vždy snadné, radní je v minulosti opakovaně chtěli zrušit.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 18:44|

Obchodníci v Pardubicích odmítají plánované cyklopruhy. Bojí se úbytku zákazníků

Mezi pardubickou radnicí a obchodníky se rozhořel spor. Město chce kvůli bezpečnosti vybudovat na rušné ulici v centru pruhy pro cyklisty. To ale odmítají majitelé obchodů, bojí se, že to ohrozí jejich živnost. Vadí jim třeba, že nebude mít kde parkovat zásobování ani zákazníci.
26. 10. 2021|

Dopravní podniky trápí zdražení energií. Jízdné v některých městech vzroste

Zdražování energií zasáhne i oblast hromadné dopravy. Třeba plzeňskému dopravnímu podniku (PMDP) stoupnou náklady na elektřinu o sto až 150 procent. Radnice bude muset v rezervách najít navíc desítky milionů. Řada měst ale už plánuje zdražování jízdného.
26. 10. 2021|