Dopravní nehody si loni v Česku podle předběžné statistiky vyžádaly 462 životů, o osm víc než o rok dřív

Dopravní nehody si loni v Česku vyžádaly 462 lidských životů. Předběžná čísla ukazují, že to je o osm nehod více než v roce 2022. Z policejní statistiky vyplývá, že loňský počet obětí je třetí nejnižší od roku 1961, odkdy jsou údaje k dispozici. Finální uzávěrka dopravní nehodovosti za loňský rok bude podle ředitele dopravní policie Jiřího Zlého 3. ledna.

Z jednotlivých měsíců byl v Česku podle informací ke konci listopadu nejtragičtější červen, kdy na silnicích zemřelo 53 lidí. Nejméně obětí nehod bylo v únoru, kdy při nehodách zahynulo 27 lidí. V prosinci při dopravních nehodách zemřelo podle Zlého 29 lidí, o tři méně než před rokem. „Vánoce se naštěstí obešly bez smrtelných zranění,“ doplnil. 

Za nejtragičtější příčinu nehod označil šéf dopravní policie nepřizpůsobení rychlosti. Jako jednu z nejčastějších příčin nehod uvedl nevěnování řízení. Počet nehod loni překročil podle předběžných údajů 9 tisíc, což bylo meziročně téměř o 3500 víc. Těžce zraněných mírně ubylo na 1719, víc bylo naopak lehce zraněných.

Třetí nejnižší počet obětí

Údaje o počtech obětí dopravních nehod jsou k dispozici od roku 1961, předběžné číslo 462 je třetí nejnižší za celou dobu. Vedle předloňska bylo usmrcených na silnicích méně než loni ještě v roce 2020, kdy statistiku ovlivnila omezení zavedená kvůli pandemii koronaviru. 

Usmrcených při dopravních nehodách v Česku je méně než pět set ročně v posledních čtyřech letech. Na opačném pólu statistiky je jako nejtragičtější v historii České republiky rok 1994 se 1473 mrtvými na silnicích. V předchozím období bylo nejvíce obětí v roce 1969, tehdy si vyžádaly 1758 lidských životů.